Huidige plannen voor zonneparken gaan door maar Meierijstad denkt nog na over volgende stap

MEIERIJSTAD – De wens van Provinciale Staten om er strenger op toe te zien dat zonnepanelen bij voorkeur op daken worden aangelegd heeft geen directe gevolgen voor de plannen van de gemeente Meierijstad.

Dat zei wethouder Jan Goijaarts donderdag tijdens de raadsvergadering. Desondanks heeft de wens van PS de gemeente Meierijstad wel aan het denken gezet.

De gemeente Meierijstad gaf eerder dit jaar toestemming aan zeven initiatieven voor de aanleg van zonneparken op de grond. Onder meer aan de Schootsedijk in Olland waar vele hectares zonnepanelen zijn toegestaan.

Op 13 november namen Provinciale Staten een motie aan waarin Gedeputeerde Staten werden opgeroepen streng toe te zien dat gemeenten parken aanleggen volgens de zogenoemde zonneladder. Dat komt erop neer dat panelen eerst op daken moeten worden aangelegd en als dat echt niet kan kunnen ze op de grond aangelegd worden.

Volgens Goijaarts vormt de motie van PS geen belemmering voor de plannen van Meierijstad omdat daarbij al rekening is gehouden met de zonneladder.

De gemeente overweegt wel een tweede inschrijftermijn voor zonneparken pas open te stellen als de eerste uitgifte is afgerond en geëvalueerd. “We willen zeker stellen dat zon-op-dak initiatieven die al in de pijplijn zitten niet gefrustreerd raken door zonneparken die het netwerk in beslag nemen. We onderzoeken momenteel of er voldoende capaciteit is voor een tweede tranche,” aldus Goijaarts.