Hopplukmachine vervangt vrijwilligers (video)

BOSKANT – Het is een imposante machine. En hij lijkt wel uit een ander tijdperk te komen. De hopplukmachine die agrarisch ondernemer Leo Vos uit Boskant speciaal uit Duitsland liet komen. Want Vos wil zelf ook hop gaan verbouwen. Want ook in Boskant is de grond heel geschikt voor de te teelt van hop. Komende maanden gaan de palen in de grond en worden de hopplantjes gepland. En dan kan volgend jaar augustus of september, als alles goed gaat, de eerste hop worden geoogst.

Pluk
De Schaapskooi in Wijbosch heeft vorig jaar al een nieuw hopveld in gebruik genomen en de eerste oogst is net geweest. En dat leverde meteen een probleem op, want de oogst viel goed uit en dus moesten er behoorlijk veel handen aan te pas komen om de strengen met de hand te plukken. Maar het is en blijft lastig om aan vrijwillgers te komen. En dus is De Schaapskooi op zoek naar nieuwe plukmethode.

Test
En hier komt de machine van Vos goed van pas. Vandaag was een testdag om te kijken of de machine de hopbellen goed van de strengen en bladeren scheidt. En die toets doorstond de machine met glans. Het apparaat spuwde alleen schone hopbellen uit en de rest werd vermalen.

Boskants biertje
Nu kan de Schaapskooi de komende hopoogsten toch verwerken, zonder steeds afhankelijk te zijn van de opkomst van vrijwillige plukkers. En Leo Vos leert zo snel bij over de verwerking van zijn hopoogst. En als alles goed gaat kunnen bierliefhebbers binnen een paar jaar ook gaan genieten van speciaal bier met echte hop uit Boskant.