'Hoop is nodig om het vol te kunnen houden'

Daling sterftecijfers in Meierijstad

MEIERIJSTAD – Nog dagelijks worden inwoners van Meierijstad met een coronavirusbesmetting in het ziekenhuis opgenomen. Dat aantal wordt wel steeds minder. Ook het aantal mensen dat overlijdt wordt minder. “Heel voorzichtig durven we hoop te ontlenen aan een ingezette daling in het sterftecijfer in Meierijstad”. Schrijven burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

Volgens de gemeente is de impact van de epidemie zo groot dat die hoop nodig is om het vol te kunnen houden.

De piek van het aantal overlijdens lag in week veertien. Toen stierven er in Meierijstad 79 mensen. Normaal zijn dat er in die week 12. Overigens is niet al die oversterfte een gevolg van de coronacrisis. In week vijftien was er een flinke daling naar 50. Vorig jaar stierven er in die week 9 mensen. In week 16 stierven er in Meierijstad 30 mensen tegen 12 in 2019.

Achter de schermen
De brief is een opsomming van activiteiten die achter de schermen in het gemeentehuis plaatsvinden. Zoals dagelijks overleg met zorg- en welzijnsinstellingen, ondernemers, onderwijs en sport, kunst- en cultuurinstellingen, de pastores, moskeebestuurders, dorpsraden, inwoners en hun families enzovoorts.

“Daar waar kan proberen we hen een hart onder de riem te steken. Er is ook aandacht voor de positieve zaken, bijvoorbeeld het bellen met onze decorandi, onze bezoeken en de film ‘Lichtpuntjes’ of andere boodschappen waarop we hartverwarmende reacties mogen ontvangen. De Kracht van Samen is ook nu sprekend voor onze gemeente”, aldus het college.

De gemeente heeft vijftien mensen vrijgemaakt om te helpen bij een belronde van de welzijnsorganisaties met mantelzorgers.