Hoog knuffelgehalte tijdens megadrukke lammetjesdag

Pep (7) uit Boxtel poseert met een lammetje in de Schaapkooi in Schijndel. Rechts zijn broertjes Maas (4) en Bruun (2).
Fotograaf: Paul van Asseldonk

SCHIJNDEL – “Een prachtige dag, maar wel heel erg druk.” Schaapsherder Rob Smits maakte zich in de vroege zondagmiddag toch wat zorgen over het welzijn van zijn schapen en hun kroost. “Toen stond er een wachtrij van het restaurant van de Schaapskooi naar de schuur met de lammetjes.”

“Het was dringen voor een foto en een knuffel met één van de ruim honderd nieuwgeboren lammetjes van dit jaar. Eigenlijk hebben we geluk gehad met het minder goede weer, anders hadden we de toeloop misschien wel niet aangekund.”

Het aantal bezoekers, vooral ouders met hun jonge kinderen, zijn officieel niet geteld. “Maar er zijn honderden mensen geweest, zo niet duizend”, vertelt Frans Vonk, voorzitter van Schaapskooi Schijndel. Als gastheer deelt hij beschuitjes met muisjes uit in een stand bij de ingang van de schaapsstallen.

Poseren op de foto
Pep (7) uit Boxtel poseert braaf met een lammetje voor de foto die zijn moeder van hem en zijn twee broertjes wil maken. Helaas zijn Maas (4) en Bruun (2) nog iets te beweeglijk voor een stabiel familieportret. Pep vindt het lammetje lief en is er niet bang voor. Andere kinderen deinzen af en toe wel terug als de lammetjes de nieuwsgierige gezichtjes spontaan beginnen te likken.

“De nieuwgeborenen waren er dit jaar bijna twee weken vroeger dan een jaar eerder”, vertelt Frans Vonk. “En daarom is er deze zondagmiddag een extra lammetjesdag ingelast.” De oorspronkelijk geplande dag om de schaapjes te aaien en foto’s te maken, op zondag 26 maart, gaat overigens gewoon door. Een herkansing dus voor iedereen die nog niet is geweest.

“Oooh wat schattig” was wel de meest gehoorde kreet zondag tijdens lammetjesdag in de Schaapskooi in Schijndel.
Fotograaf: Paul van Asseldonk