(Hoog) bejaarde bewoners compleet verrast door invordering van hun appartement

Woonmeij bouwt vleugel om tot zorgappartementen

SCHIJNDEL – Voor de bewoners van wooncomplex De Hoogakkers, gelegen in het hart van woonwijk Hoevenbraak, kwam de brief van woningcorporatie Woonmeij als een donderslag bij heldere hemel. Hun huurappartementen worden ingevorderd om er zorgwoningen van te kunnen maken. Niemand van hen had dit zien aankomen.

Het echtpaar Jan en Hanny Verhagen (beiden 71) heeft in de zomer nog een nieuwe laminaatvloer aangeschaft. “Het is een misselijke streek die ze ons geleverd hebben”, stelt Jan. “Waarom informeren ze ons niet persoonlijk”, is de reactie van Hanny. “Zo’n brief past niet bij een gebeurtenis van deze omvang”.

Wooncomplex De Hoogakkers

Bewoners zijn geschokt

Het nieuws moet echt nog indalen bij alle achttien appartementwoningen die binnen anderhalf jaar leeg moeten komen te staan. Een hele vleugel van wooncomplex De Hoogakkers wordt vrijgemaakt voor zorgappartementen. Twaalf woningen staan al leeg, maar deze achttien zijn nu nog bewoond.

De hele vleugel die wordt vrijgemaakt voor zorgappartementen

Omdat de leegstaande woningen niet werden gevuld met nieuwe huurders, wist men wel dat er iets stond te gebeuren. Maar de algemene verwachting was dat er asielzoekers of jongeren zouden komen wonen. Oorspronkelijk lag er een leeftijdsgrens van minimaal 65 jaar. Hoogakkers is gebouwd in 1995 en beschikt ook over een gezamenlijke ruimte voor ontmoeting en vermaak.

Piet Kuijs wil liever blijven wonen

Piet Kuijs (88), een ras-Schijndelaar, woont er al sinds 2003. Eerst met zijn vrouw, maar die overleed zes jaar geleden. De woning bevalt hem prima. Piet legt in centrale ontmoetingsruimte regelmatig een kaartje en speelt jeu-de-boules. “Ik heb hier veel bekenden waar ik een praatje mee kan maken”, zegt Piet. “Ik heb hier leren biljarten. Ze hebben me nooit verteld dat ik hier ooit weg zou moeten gaan.”

Liever gaat Piet helemaal niet weg, zegt hij. "Maar als het dan toch moet, dan moet het maar." Piet staat daarvoor open. “Over anderhalf jaar moeten we eruit. We moeten zelf een woning zoeken. Ze willen ons ook wel helpen met zoeken. Maar als we twee keer weigeren, dan moet je het derde huis pakken.”

Piet denkt dat als hij zelf zorgbehoevend is hij er misschien wel mag blijven wonen. Een andere bewoner die we op de gang tegenkomen heeft de brief ook gelezen. Bij navraag blijkt hij nauwelijks te beseffen waar de brief over gaat. De impact ervan dringt helemaal niet tot hem door. Woningcorporatie Woonmeij schrijft in de brief dat met alle bewoners in een later stadium een persoonlijk gesprek wordt gehouden. Het is verbazingwekkend dat zoveel ouderen op deze hoge leeftijd nog gedwongen worden te verkassen. Dat geeft echt te denken.

Reactie Woonmeij

Woonmeij wilde nog niet reageren op dit verhaal. Dat kan pas nadat de vragen schriftelijk zijn ingediend. In een schriftelijke reactie aan TV Schijndel laat men weten dat de appartementen moeilijk verhuurbaar zijn aan de oudere doelgroep. Er komen weinig tot geen reacties op woningen die worden geadverteerd. Door het complex te splitsen en te moderniseren ontstaan er twee complexen met meer mogelijkheden.

Woonmeij verwacht dat de periode van 18 maanden voldoende ruimte geeft om voor elke bewoner een passend alternatief te vinden. Dit is ook hun ervaring bij eerdere projecten. Men gaat hierbij heel zorgvuldig te werk, in goede dialoog met de betreffende bewoners, aldus Woonmeij.

De brief met een documentenmap die Woonmeij verstuurde