Honderdjarige Jet François heeft het nog steeds naar haar zin

"Dat ik dit nog mag meemaken"

VEGHEL – In zorgcentrum Het Aatrium in Veghel is het donderdag 25 maart groot feest. Mevrouw Jet François – De Rooy viert dan haar 100e verjaardag. In verband met corona kan het feest maar in kleine kring met bewoners en personeel worden gevierd. Maar als het allemaal weer mag, organiseren de vier dochters een feestelijke reünie voor familie en bekenden uit haar lange leven, waarvan 71 jaar in Veghel.

De in Vessem geboren Jet De Rooy zal voor veel oudere Veghelaren wellicht geen onbekende zijn. Zij was de vrouw van Toon François waarmee ze kort na de oorlog in Veghel ging wonen omdat haar man daar een huisartsenpraktijk begon. Ze woonden op verschillende adressen in Veghel. De start was op de Markt op ‘kamers’ in verband met de woningnood begin jaren vijftig. Daarna verhuisden ze al snel naar een eigen huis in de Frisselsteinstraat. Ze kregen vier dochters.

Acht kleinkinderen en negen achterkleinkinderen
Na het pensioen van Toon gingen ze kleiner wonen in een patiobungalow. Die ruilden ze later weer in voor een appartement tegenover het stadhuis. “Daar hebben we samen nog een fijne tijd gehad. In die tijd zijn onze acht kleinkinderen geboren. Helaas heeft Toon de geboorte van negen achterkleinkinderen niet meer mogen meemaken”, aldus de jubilaris. Dat ze de honderd jaar volmaakt vindt Jet ook heel bijzonder. Dat doet ze in Het Aatrium waar ze sinds 2018 woont vanwege de zorg. Desondanks vindt ze vindt het leven nog steeds de moeite waard. Wel jammer dat de coronatijd voor minder bezoek zorgt.

De honderdjarige Jet François – De Rooy
Fotograaf: Marion François