Hoge bomen voor een lage prijs

SCHIJNDEL - Voor een prikkie zijn ze te koop. De Populierenwerkgroep Het Groene Woud biedt particulieren al 16 jaar elke winter - bijna gratis - bomen aan voor aanplant van populieren langs de wegen.
En dat moet wel, want anders zou het typische populierenlandschap rond Schijndel en Rooi langzaamaan verdwijnen. Want het hout bracht de laatste tientallen jaren niet veel meer op. En zonder financiële prikkel kost het voor de particuliere planter alleen maar tijd.

Klompen
Maar er zijn nog planters die wel graag populieren planten, zoals klompenmaker Hennie van Kaathoven uit Schijndel. Hij maakt dankbaar gebruik van het aanbod van de Populierenwerkgroep. Hij is de enige klompenmaker die Meierijstad nog rijk is. En hij heeft het hout hard nodig voor zijn klompen.

Nieuwe toepassingen
Nu het karakteristieke landschap dreigt te verdwijnen, zoekt de werkgroep naar nieuwe toepassingen voor het populierenhout. Samen met de TU in Eindhoven zoeken ze naar toepassingen die wel geld kunnen opleveren, zoals bijvoorbeeld toepassingen in meubelfineer. En ook het voordeel van populierenhout wordt benut, want de boompje zijn al 25 à 30 jaar volwassen en leveren dus veel eerder productiehout op dan eiken of beuken. Daarbij slaan ze dus ook snel CO2 op en dat is tegenwoordig een plusplunt waar je niet meer omheen kan.