Hoe word je leesmiljonair?

De bibliotheken in Meierijstad zoeken leesmiljonairs! Het goede nieuws is dat elk kind in groep 3 tot en met 8 dat kan worden. Hoe? Door in de zomervakantie 1 miljoen minuten te lezen. Daarmee wil de bibliotheek de beruchte ‘zomerdip’ in lezen voorkomen. Maar wat is dat en waarom is die dip niet goed?

“Goed kunnen lezen is heel belangrijk,’ legt Annelies van Uden uit. Zij is specialist Jeugd bij de bibliotheken van Meierijstad én een van de drijvende krachten achter leesmiljonairs. “Goed kunnen lezen zorgt dat je informatie snel en goed begrijpt. Niet alleen in boeken, maar ook online. Ook voor het goed begrijpen van bijvoorbeeld sommen moet je goed kunnen lezen.” Lezen is dus een belangrijke basisvaardigheid voor elk kind.

Meters maken

Lezen bestaat eigenlijk uit twee onderdelen. Het goed kunnen ‘ontcijferen’ van woorden en zinnen. Dit is het technisch leesniveau. Vooral kinderen in groep 3 en 4 moeten veel lezen om dit technisch leesniveau te ontwikkelen. Daarnaast moeten kinderen ook leren om teksten goed te begrijpen en vooral om lezen leuk te vinden. Veel lezen helpt daarbij. 'Meters maken' is dan ook het advies van Annelies. “Dat lukt alleen als je plezier hebt in lezen. Daarom telt bij leesmiljonairs alles wat je leest mee, zelfs de moppen op de achterkant van het hagelslagpak! We willen kinderen laten ervaren dat lezen leuk is én dat er altijd een boek te vinden is dat je aanspreekt.”

Zomerdip

Maar hoe zit het dan met die zomerdip? Sanne Vulders, werkzaam op basisschool de Ieme in Veghel, legt dat graag uit. “Op school stimuleren we het lezen op verschillende manieren. Zo laten we onder andere leerlingen een boek naspelen met attributen, lezen oudere leerlingen aan kleuters voor, organiseren we leescafés en is er dagelijks tijd om ‘vrij te lezen’. Toch merken we dat kinderen lezen veel minder leuk zijn gaan vinden. Ze geven vaak de voorkeur aan beeld door middel van film of computerspellen. Ze willen snelle actie en nemen niet de tijd om zich te verdiepen in een boek. In de zomervakantie wordt er vaak minder gelezen, waardoor je aan het begin van het schooljaar weer in een leesritme moet komen. Die zomerdip zorgt dat leesontwikkeling onderbroken wordt en dat is zonde.”

Bestseller

Met de actie leesmiljonairs bieden de bibliotheken in Meierijstad een praktische oplossing voor de zomerdip. Annelies: “We dagen kinderen uit om 1 miljoen leesminuten te verzamelen. Kinderen verdienen cadeautjes en diploma’s met hun leesminuten. Het eerste cadeautje is er al bij 500 leesminuten:een ticket voor het Leesmiljonairsfeest op 18 september. Kinderen krijgen trouwens 30 leesminuten cadeau bij een bibliotheekbezoek. Daarmee stimuleren we het lenen en lezen van boeken. Kinderen mogen deze bonusminuten maximaal één keer per week verzilveren. De stand kunnen ze bijhouden in een speciaal doeboekje.” Dat boekje is een groot succes, want binnen een week waren ze allemaal al opgehaald bij de bibliotheken. Een herdruk van deze bestseller is er al, waardoor kinderen het gratis doeboekje weer kunnen ophalen bij de bieb. Ook belangrijk om te weten: kinderen kunnen gratis lid worden van de bieb, waardoor ze kunnen kiezen uit een enorm aanbod boeken.

Lezen of luisteren?

Bij Leesmiljonairs telt elke minuut die je leest of …. luistert. Annelies: “Lezen hoeft niet altijd in een boek. Denk ook eens aan een tijdschrift, luisterboek, e-book, podcast of de gratis luisterbieb app. Ook voor kinderen die lezen lastig vinden is een geschikt en leuk aanbod. Denk maar aan stripboeken, samenleesboeken of boeken die geschikt zijn voor kinderen met dyslexie.” Er is voor elk kind wat wils, benadrukt Annelies. Zij adviseert ouders dan ook om een kind zelf een boek te laten kiezen. “Houdt je kind niet van fantasieverhalen? Neem dan een informatieboek. Is je kind dol op sporten? Kies dan een boek dat over sporten gaat. Probeer gewoon eens wat boeken uit en geef niet te snel op. Er is voor elk kind een leuk boek te vinden.”

Leestips

Veel kinderen en ouders hebben goede voornemens als het gaat om ‘vakantielezen’. Maar toch lukt het niet altijd om die voornemens waar te maken. Met deze tips van Annelies en Sanne wordt dat al een stuk gemakkelijker:

• ruim elke dag een (vaste) tijd in om te lezen, bijvoorbeeld voor het slapen gaan.

• laat je kind zelf een boek kiezen.

• praat met je kind over de boeken die het aan het lezen is.

• blijf voorlezen, óók als je kind al wat ouder is.

• geef het goede voorbeeld en lees zelf ook een boek.

• zet een luisterboek op als je in de auto zit.

• luister naar ‘De waanzinnnige podcast’, want hierin geven kinderen tips over leuke boeken.

Nog steeds geen idee welk boek je als leesmiljonair kunt lezen? Annelies raadt het boek ‘Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle’ van Simon van der Geest aan. Sanne vindt het lastig om te kiezen. Maar tot haar favoriete schrijvers behoren Roald Dahl, Astrid Lindgren, Thea Beckman en Suzanne Wouda.