Hoe Hollands wil je het hebben: Fietsles in druilerig weer

Welzijn de Meierij zoekt nog een paar helpende handjes

Leren fietsen met hulp van vrijwilligers

SCHIJNDEL – “Wij moeten begrijpen dat zij dezelfde mensen zijn als wij. Op die leeftijd leren fietsen kan echt lastig en angstig zijn.” Chris is een van de vrijwilligers die fietsles geeft aan migranten. “Het is fantastisch als zij hier in Nederland ook met de fiets op pad kunnen. Het hoort bij onze cultuur en de vrouwen krijgen er een stuk zelfstandigheid en onafhankelijkheid voor terug.”

Op de speelplaats van de voormalige basisschool aan de Papaverstaat krijgen een klein groepje migrantenvrouwen wekelijks fietsles. Eerst wordt de fiets op maat afgesteld. Met een kleine vouwfiets kunnen ze stevig met hun voeten op de grond staan. Het begint met wandelen naast de fiets. Vervolgens zittend lopen en steppen om de balans en het sturen te ervaren. Dan voorzichtig een stukje met de voeten van de grond. Na een les of tien en de nodige thuisoefeningen hebben de meesten dan de basis onder de knie. En dan begint het echte leren in het verkeer.

Vrijwilligers gevraagd

De fietslessen worden gegeven door Welzijn de Meierij. Vanuit het vluchtelingenwerk kunnen migrantenvrouwen zich hiervoor aanmelden. Sociaal werkster Caroline Geenen zegt dat men op zoek is naar extra handjes om te helpen bij de fietslessen. Die worden steeds op woensdagen van 10.00 tot 11.00 uur bij het wijkgebouw gegeven. Maar de locatie kan ook wisselen. In Sint-Oedenrode zijn er ook fietslessen.

“Het is vaak lol en giechelen, maar ook spannend voor de deelnemers”, zegt zij. “Na afloop drinken we altijd samen even koffie of thee in het buurthuis. Door de taalbarrière is het soms handen en voetenwerk om iets duidelijk maken. Maar dat is dan ook wel weer grappig.”

Mensen die eens willen kijken of ze mee willen helpen bij de fietslessen kunnen zich aanmelden via Welzijn de Meierij of het Vrijwilligers Steunpunt.

Chris geeft al 15 jaar fietsles

Chris, een van de vrijwilligers, heeft na zijn pensioen de opleiding tot fietsdocent gevolgd bij de Fietsersbond. Hij geeft les volgens de daar geleerde methode. In het begin gaf hij door heel Nederland les aan ouderen. Een toename van verkeersongevallen bij deze doelgroep vroeg om passende maatregelen. De E-bike-training werd daarbij steeds belangrijker. Later kwamen er ook migranten bij als lesgroep. En expats die bijvoorbeeld voor ASML komen werken.

Voor kinderen die pas in Nederland zijn komen wonen is leren fietsen heel belangrijk om zelf naar school te kunnen gaan. Voor senioren is het bevrijdend als zij fietsend naar de stad of hun werk kunnen, boodschappen doen of kinderen wegbrengen.

“Fietsles is een mooie integratie in de Nederlandse cultuur”, zegt Chris. “Wij leren ze de basis van het fietsen, maar het echte leren begint eigenlijk dan pas. Op straat, in alle drukte en met alle voorrangsregels.” Vandaar dat Chris de deelnemers vanaf het begin al leert wat het verschil is tussen links en rechts en om een hand uit te steken.

Willem vindt het leuk om migranten te ontmoeten

Willem is een andere vrijwilliger. Hij reageerde op een oproep in de plaatselijke krant. “Ik ben zelf een liefhebber van het fietsen en gun anderen dit plezier ook. Daarbij vind ik het fijn om zo op een nuttige manier kennis te mogen maken met migranten en hun achtergrond. Voor mij is die ontmoeting ook belangrijk.”