Hoe gaoget mi oew, Irene en Mike?

MEIERIJSTAD - Gewone mensen maken nu bijzondere tijden mee. Omroep Meierij brengt ze in beeld ….

“Irene is 15 jaar en Mike is 7 jaar huisarts. Nog nooit hebben we zo’n heftige tijd meegemaakt. We vonden het zwaar. Ons hele team moest zich in het werk aanpassen, omdat we moesten voorkomen dat coronaverdachte patiënten in aanraking kwamen met patiënten die we niet van corona verdachten. De praktijk werd extra schoongemaakt, we gebruikten persoonlijke beschermingsmiddelen en hielden afstand van collega's en patiënten. Ook thuis vermeden we sociale contacten.

In het begin gingen we vooral in beschermende kleding op huisbezoek bij patiënten die mogelijk corona hadden. Maar die toestroom werd zo groot dat we een apart coronaspreekuur ingesteld hebben.

Onze assistentes waren dagelijks uren aan het bellen. Veel mensen durfden niet meer op het spreekuur te komen en namen dus telefonisch contact op. Daarnaast vroegen veel mensen telefonisch advies over de coronamaatregelen. En om de risico’s zo laag mogelijk te houden, hebben we – waar het verantwoord was – patiënten telefonisch geholpen.

In deze heftige tijd waren er ook mooie dingen. Zo was er veel begrip, waardering en medeleven. Persoonlijke beschermingsmiddelen werden in grote hoeveelheden geschonken en regelmatig kregen we bloemen en taart. We vinden het bijzonder dat veel patiënten ondanks hun eigen angst en bezorgdheid snapten dat het ook voor ons als artsen een lastige tijd was.

En lastig was het, want het ziektebeeld is heel indrukwekkend. Corona kan binnen een dag omslaan van matig ziek voelen tot letterlijk doodziek zijn. We hadden strikte richtlijnen over wie naar het ziekenhuis moest, maar we werden steeds weer ingehaald door de feiten. Er was zeker in het begin nog zo weinig bekend en er waren zoveel ernstig zieke mensen …. Patiënten die thuis moesten uitzieken, konden we maar beperkt verlichting bieden. Daardoor voelden we ons soms machteloos.

Als je in je werk geconfronteerd wordt met zo’n crisis is het belangrijk om rust te nemen. Maar dat was moeilijk, want juist in die eerste heftige weken kregen we continu updates en nascholingen. De speciale appgroep met regionale huisartsen was fijn, omdat we elkaar konden adviseren en steunen. Gelukkig konden we altijd bij ons thuisfront én ons team ons hart luchten. Ons team heeft de afgelopen tijd echt heel hard heeft gewerkt en is door deze coronacrisis nog hechter geworden.”

Maik Winkelhorst (36 jaar) en Irene van Heeswijk (46 jaar)

‘Hoe gaoget mi oew?’ is een rubriek van fotografe Ellis Rijkers en tekstschrijfster Hubertine van den Biggelaar.