Hoe gaoget mi oew, Jolanda?

MEIERIJSTAD - Gewone mensen maken nu bijzondere tijden mee. Omroep Meierij brengt ze in beeld ….

Goed, al hebben we in onze buurtsupermarkt ook een en ander moeten aanpassen. Zo hebben we onder andere een spatscherm geplaatst, de handelingen beperkt en desinfecteren we de mandjes, winkelwagens en onze handen na elke klant. Ook bezorgen we meer aan particulieren, zodat ze niet naar de winkel hoeven komen.

Helaas missen wel de omzet van bedrijven die bij ons kopen, omdat hun personeel veelal thuis werkt. Het klinkt daarom misschien vreemd, maar we hebben in deze tijd juist meer klanten. Ons winkeloppervlak is klein, waardoor er maar weinig mensen tegelijkertijd binnen mogen zijn. Juist dat ervaren mensen als minder risicovol, waardoor ze eerder naar onze winkel komen.

Iedereen kan trouwens veilig naar onze supermarkt komen. We hebben wat dingen in de winkel aangepast. Vooral achter in de winkel is de opzet ruimer en kunnen mensen elkaar gemakkelijker op gepaste afstand passeren. Zakelijk gezien hebben we ons dus goed aan kunnen passen.

Wat veel belangrijker is: we kunnen in deze tijd veel voor mensen betekenen. Onze ‘dorpswinkel’ had altijd al een sociale functie. Maar die is nu wel versterkt. Vooral voor oudere klanten is onze supermarkt hun enige uitstapje en vaak ook het enige sociale contact dat ze op een dag hebben.

Gelukkig werken bij ons een aantal vrijwilligers - voornamelijk 65+ - die juist in deze tijd graag willen blijven werken. Zij helpen onze klanten met de boodschappen, maar óók met een praatje en een luisterend oor.

Het raakt me wel als mensen met tranen in hun ogen hun verhaal willen delen, bijvoorbeeld na het verlies van een dierbare. Maar het is ook fijn dat ze bij ons hun verhaal kwijt kunnen.”

Jolanda Vos (37 jaar)

‘Hoe gaoget mi oew?’ is een rubriek van fotografe Ellis Rijkers en tekstschrijfster Hubertine van den Biggelaar.