Hoe gaoget mi oew, Inge en Rutger?

MEIERIJSTAD - Gewone mensen maken nu bijzondere tijden mee. Omroep Meierij brengt ze in beeld ….

“Als docent economie gebruikt Rutger de coronacrisis in zijn lessen. Hij analyseerde begin maart met zijn leerlingen in 5en 6 vwo de economische effecten van de pandemie. In de klas was de conclusie dat de scholen wel eens dicht zouden kunnen gaan. Dat was dus ook zo!

Ook voor Inge kwam de sluiting niet onverwacht. Als teamleider vmbo had ze zich voor zover het kon al voorbereid op de sluiting en online onderwijs. Terugkijkend hebben alle medewerkers én leerlingen zich ontzettend snel aangepast en het online onderwijs opgepakt. Er is door iedereen heel hard gewerkt.

Toch mist iedereen de ‘normale’ gang van zaken. We missen het persoonlijke contact met collega’s, maar vooral met de leerlingen. Een school is meer dan overdracht van kennis. Kinderen missen de sociale omgeving en groei die een school biedt.

Voor de examenleerlingen was dit een heel bijzonder jaar. Rutger maakte met zijn collega’s voor de examenklassen schema’s met de leerstof en zorgde voor genoeg oefenmateriaal. Met een online systeem kon hij heel goed de prestaties van leerlingen volgen. Maar toch: het examenjaar hoort een afsluiting te zijn. Daar hoort de ervaring van een ‘normaal’ eindexamen en de ontlading van een gala en een welverdiende vakantie bij. En ook de nieuwe start met een introductie op een vervolgopleiding. Dat gaat allemaal niet door.

Ondanks alles vinden we deze situatie ook inspirerend. Leerlingen kwamen bijvoorbeeld actief met vragen naar de economielessen van Rutger. Naast alle zorgen, pijn en verdriet van mensen die ziek worden en overlijden is er ook een positieve verandering merkbaar. Een crisis leidt altijd tot nieuwe mogelijkheden en innovaties: in de maatschappij, maar ook bij ons op school.

We halen dus zeker wijze lessen uit deze situatie. Zo hebben we als school een duidelijk beeld wat online leren voor meerwaarde biedt. Het vervangt het ‘normale’ onderwijs niet, maar is wel een waardevolle toevoeging.”

Inge de Laat (33 jaar) en Rutger Klijn (39 jaar)

‘Hoe gaoget mi oew?’ is een rubriek van fotografe Ellis Rijkers en tekstschrijfster Hubertine van den Biggelaar.