Hoe gaoget mi oew, Ellis en Hubertine?

Makers Hoe goaget m

MEIERIJSTAD - Gewone mensen maken nu bijzondere tijden mee. Omroep Meierij -collega's Ellis Rijkers (fotografie) en Hubertine van den Biggelaar (teksten) maakten de afgelopen maanden een serie waarin inwoners van Meierijstad vertelden hoe zij de coronatijd beleefden. Dit is de laatste aflevering en komen ze zelf aan het woord.


“We hebben met zóveel plezier deze serie gemaakt! Het was echt een cadeautje om te mogen doen. We hebben zoveel lieve mensen gezien en gesproken en ons overal heel welkom gevoeld. Bovenal hebben we vooral heel veel bijzondere verhalen gehoord. Het ene verhaal gaf moed, het andere was ontroerend en weer een ander was hoopgevend. Maar elk verhaal was mooi en bijzonder!

We vonden het belangrijk dat ook de alledaagse verhalen in coronatijd verteld werden, juist omdat ze eigenlijk heel bijzonder zijn. We hopen natuurlijk dat andere mensen er in deze tijd steun aan hebben gehad. Dit is voor elk mens een tijd om nooit meer te vergeten".

Ellis kreeg het idee voor deze serie. Zij zag hoe verschillende fotografen mensen bij hun voordeur fotografeerden. Dat vond ze een mooi idee, maar ze miste daarbij het verhaal van de gewone mens. Daarom vroeg ze Hubertine om teksten bij de foto’s te maken. Gelukkig was ze - net als Ellis - meteen bereid om elke werkdag belangeloos een portret te maken.

"Sommige mensen denken dat deze serie veel energie heeft gekost, maar we kregen er juist energie van! Nu we de serie afsluiten, realiseren we ons dat we maar liefst 54 afleveringen hebben gemaakt. Dat ging eigenlijk heel soepel. We hebben vaker samengewerkt en hebben aan een half woord genoeg".

Ellis kende Meierijstad al goed. Maar ze heeft letterlijk heel wat onbekende wegen ontdekt. Met haar scooter kwam ze voor de fotosessies in alle 13 kernen. Ze heeft onderweg zoveel moois gezien! "Maar het allermooiste zijn toch de mensen. Ondanks alle leed en onzekerheid in coronatijd zag elk mens op zijn eigen manier toch een lichtpuntje. Zonder hun eerlijkheid en openheid hadden we nooit deze serie kunnen maken. Aan al die lieve, lieve mensen geven we – op veilige afstand – een dikke knuffel.”

HET GAO ÖLLIE ALLEMAOL GOED, HOUDOE!

Nu de lockdown grotendeels is opgeheven stoppen ze er mee. Ellis en Hubertine denken er over de verhalen te bundelen in een boek en de opbrengst daarvan te schenken aan een goed doel.

Ellis Rijkers (50 jaar) en Hubertine van den Biggelaar (49 jaar)