Hoe de wol van een Schijndels schaap in kunst verandert

SCHIJNDEL - De schapen van de Schaapskooi Schijndel zijn geschoren. Wat gebeurt er met de huiden? Een deel gaat naar Trudy Koop. Zij is een van de dames van ‘t Wolatelier. Samen maken zij er kunstwerken van. Collega Jan van Oort ontdekte hoe de wol van een Schijndels schaap verandert in een kunstwerk.

Heideschapen

Bij de Schaapskooi worden bijna uitsluitend heideschapen gehouden. Maar liefst 116 schapen van verschillende rassen werden deze dag ontdaan van hun vacht. Trudy Koop is vrijwilliger bij de Schaapskooi en sorteert samen met andere vrijwilligers de wol uit: “Heideschapen zijn een oud ras die hun waarde hebben bewezen. Iedere soort heeft zijn eigen eigenschappen van de wol en specifieke kleur. Van de wol kun je met verschillende technieken eigenlijk alles maken van bloemen en kleding tot wandtapijten. Mijn wens is dat een natuurproduct zoals wol toegevoegd wordt aan de dagelijkse dingen. Je hebt toch liever een goede wollen trui aan dan een trui waar ze ook petflessen van maken?”

‘t Wolatelier

Bij de Schaapskooi is wekelijks een enthousiaste groep dames in ’t Wolatelier bezig om allerlei voorwerpen van wol maken. Dit varieert van gebruiksvoorwerpen en kleding tot wandkleden. Ook worden er in de Hopest bij de Schaapskooi wolworkshops gegeven.

Meer info hierover is te vinden op de website van de Schaapskooi: www.schaapskooischijndel.nl