Historie, muziek en naar elkaar omzien op de zondagmorgen

MEIERIJSTAD – De 55 Plusshow die zondag 21 november van 11.00 tot 13.00 uur via OSR 920 Omroep Meierij Radio te horen is, staat bol van culturele onderwerpen. Niet alleen historie en muziek komen hierbij aan de orde. Tussendoor komt ook nog een maaltijd voorbij met als muzikaal toetje Drs P. Hieronder volgt de uitleg van ons menu.
Historisch onderzoek

Martien van Asseldonk is historicus. Hij probeert altijd weer het onderste uit de geschiedeniskan naar boven te halen. Daarvoor bezoekt Martien archieven in Nederland en de landen om ons heen. De afgelopen jaren wilde hij van alles te weten komen over het Gezag en Macht in het Hart van de Meierij. En dat lukte hem prima. Zodanig dat Martien er zelfs een boek over schreef. Over zijn bevindingen houdt historicus Van Asseldonk maandagavond 22 november een lezing in de H. Hartkerk aan de Vondelstraat 9 in Veghel. Leden van Heemkundekring Vehchele en andere geïnteresseerden zijn Martiens aandachtig gehoor. Voordat hij alles aan hen vertelt licht Martien in de radioshow van zondag alvast een tipje van de sluier op.

Inspiratie tijdens ‘rondje rond de kerk’
Iemand die de lock downs van het afgelopen jaar op haar eigen manier goed benutte is Angela de Weijer. Zij is geluidskunstenaar en DJ. In 2021 kon Angela nog een ander beroep op haar CV bijschrijven. Die van Stadscomponist in Meierijstad. Terwijl de inwoners van deze gemeente er geen erg in hadden maakte Angela in de kernen een ‘rondje rond de kerk’ en wandelde daar doorheen om muzikale inspiratie op te doen. Wat dat opleverde laat zij op zaterdag 27 november in de kerken van ????. Nou ja, we maaien niet alle gras voor haar voeten weg. Zondag vertelt ze dat zelf wel aan de luisteraars.

Zonder bord op schoot
En hoe zit het nou met die maaltijd die we beloofden. Afgelopen woensdag volgden we 2 van de 121 ouderen die bij 42 thuiskoks aan tafel zaten om mee te dineren. Dit keer dus geen bordje op schoot en ondertussen het journaal of ander programma vanaf de bank bekijken. Dit keer al etend en keuvelend met de gastheer en/of gastvrouw de alledaagse dingen doornemen. Een initiatief van stichting Met je Hart en Ons Welzijn. Bij de familie Cornelissen hielden we de 55 Plusmicrofoon tussen de potten en pannen en spraken met de deelnemers.

Onze vaste smaken
Zoals je ziet stelden we voor de uitzending van zondag een flink menu samen. Enkele ingrediënten staan er nog niet in vermeld. Onze vaste smaken. Antoon Buiting met zijn Meierijs verhaal, Sonja van den Heuvel met Boekennieuws en poëzieschrijver Ingo Audenaerd. Met een sausje van zeventig,- tachtig en negentigerjarenmuziek er overheen is het zondag beslist weer smullen geblazen.

De 55 Plusshow. Iedere zondag van 11.00 tot 13.00 uur op OSR920 Omroep Meierij. Op 107.1 FM, DAB+ en de mediakanalen van Omroep Meierij.

De makers van de 55 Plusshow. Vlnr Rik, Harold en Hans