Het zit erop voor de eerste gemeenteraad

In het bestuurscentrum van Rooi was de laatste gemeenteraadsvergadering van de eerste gemeenteraad van Meierijstad.

MEIERIJSTAD – Na 5 jaar en 3 maande zit het erop voor de eerste gemeenteraad van Meierijstad. Dinsdagavond 29 maart was de laatste vergadering van de eerste gemeenteraad van Meierijstad. Burgemeester van Rooij vond dat de eerste raad vooral veel lef heeft getoond door goed naar elkaar te luisteren en op basis van argumenten standpunten te durven veranderen.

Hoe verdeeld de gemeenteraad over sommige onderwerpen ook is geweest: bij de laatste raadsvergadering was de raad eensgezind. Coalitie en oppositie waren het eens dat er altijd constructief is samengewerkt en dat de inhoud voorop stond. Of zoals burgemeester van Rooij zei: “Deze raad was uniek, mede door de bijzondere cultuur. Er was respect voor elkaars mening en de raadsleden oordeelden op inhoud.”

Oproep
Een aantal raadsleden neemt definitief afscheid van de raad en zelfs van de politiek. Sikko Oegema van de PvdA deed tijdens zijn afscheidswoord een duidelijke oproep: “Een goede raad start met respect voor elkaar. Dat hadden we in deze raad en dat moeten we koesteren.”

Kwinkslag
Lambert Gevers van Hart nam, na het onverwachte zetelverlies van de partij, ook afscheid. Hij werd met voorkeursstemmen verkozen door de kiezers, maar besloot zijn zetel af te staan aan de nieuwe fractievoorzitter Mirjam van Esch. “De keuze is gemaakt. Voor mij is het de juiste keuze. Ik heb uit de grond van mijn hart ervaren dat er warmte is binnen de raad. Dat heeft me goed gedaan. Elk einde is ook het begin van iets nieuws. Ik ben blij dat ik er nu zo in sta.” En Hart zou Hart niet zijn als ze niet op geheel eigen wijze en met een kwinkslag afscheid nam van Lambert Gevers. In een ‘tweespraak’ van Laurens van Voorst en Mirjam van Esch kwamen op ludieke wijze het karakter en de werkzaamheden van Lambert Gevers naar voren. Dit werd niet alleen door Lambert maar door de hele raad enorm gewaardeerd. En dat is wellicht tekenend voor de goede onderlinge verstandhoudingen die door alle partijen en gemeenteraadsleden geroemd werden.