Het wordt steeds stiller in Meierijstad

Sluiting ‘t Spectrum, De Blauwe kei, bibliotheek, musea en publieke ruimtes

MEIERIJSTAD – Berusting overheerst bij de musea, bibliotheken en theaters. De sluiting die vanavond om 22.00 uur ingaat komt niet helemaal onverwacht. Daardoor konden organisaties zich beter voorbereiden dan de eerste sluiting in maart, die uit de lucht kwam vallen.

“Natuurlijk zijn we niet blij, dat we moeten sluiten. We snappen het wel, maar we vinden het toch lastig,” verwoordt officemanager Natasja de Groot de gevoelens van het bibliotheekteam in Veghel. “We doen er echt alles aan om coronaproof te opereren en zorgen dat mensen veilig naar de bibliotheek kunnen komen. Persoonlijk vind ik lastig dat individueel sporten in bijvoorbeeld een sportschool wél mag. Natuurlijk hebben mensen een uitlaatklep nodig. Maar een boek in de bieb lenen is óók een uitlaatklep. Dat merken we vandaag extra goed. Het is enorm druk in de bieb. Veel mensen komen een voorraadje boeken halen voor de komende twee weken.”

Verrassingstas

Natasja de Groot benadrukt dat hamsteren van biebboeken niet nodig is. “De komende weken bezorgen weer de verrassingstas bij mensen thuis. Nieuw is dat we deze verrassingstas ook voor jeugd- en jongerenboeken aan huis brengen. Daarnaast worden ook al gereserveerde boeken aan huis gebracht. En natuurlijk blijft ook de online bieb gewoon geopend.”

LEES OOK: Bibliotheek brengt boeken thuis

Maatschappelijke functie

Lezers kunnen dus met wat beperkingen boeken lenen. De verplichte sluiting treft vooral mensen die bij de bieb komen om elkaar te ontmoeten en te leren. Natasja de Groot: “Onze cursussen en het taalcafé en taalhuis gaan de komende weken helaas niet door. Zeker mensen van het taalcafé komen hier ook voor sociale contacten. Die vallen nu weg. Dat is natuurlijk heel vervelend. Voor de cursisten, maar ook voor verschillende stagiaires die bij ons werken. We hopen daarom dat we over twee weken weer deze sociale en maatschappelijke activiteiten kunnen oppakken.”

Na 1 dag weer dicht

De nieuwe maatregelen zijn voor het Jan Heestershuis in Schijndel extra zuur. De afgelopen 4 weken was het museum dicht, omdat de verlichting vervangen werd. Op 4 november opende het museum voor het eerst weer de deuren én startte een nieuwe tentoonstelling. Na één middag moet het museum voor twee weken de deuren weer sluiten. “Een beetje zuur is dat wel,” geeft conservator Marieke de Kroon toe. “Maar we hebben er alle begrip voor. Het is voor een nobel doel.”

VVV ook dicht

Sterker nog: het Jan Heestershuis neemt zijn morele verantwoordelijkheid. “De oproep is duidelijk: blijf zoveel mogelijk thuis. Voor ons reden om naast het museum ook de VVV, die in hetzelfde pand zit, te sluiten,” legt Marieke de Kroon uit. “We willen naast onze bezoekers ook onze zeer gewaardeerde vrijwilligers niet onnodig blootstellen aan gezondheidsrisico’s. Al mis ik het contact met de vrijwilligers wel. Zij konden de afgelopen maanden amper in actie komen. Ik vraag me wel af hoe dat gaat lopen als we weer op ons oude niveau zijn.”

Opening afgelast

De nieuwe expositie ‘Brabant met verve’ heeft dus een valse start. Marieke de Kroon: “De officiële opening op zondag 8 november hadden we al afgelast. Gelukkig is er nog gelegenheid om deze tentoonstelling te komen bekijken. Hij loopt tot en met 31 januari 2021. En als de nood aan de man is, kunnen we de tentoonstelling verlengen. De werken zijn namelijk in bruikleen van onze vrijwilliger Jan Geerts.”

't Spectrum en theater De Blauwe Kei dicht

Theater de Blauwe Kei had de voorstellingen in begin november al verplaatst en daar komen nu nog een aantal weken bij. Als het allemaal beter gaat worden vanaf 12 december de eerste voorstellingen weer gepland. De culturele activiteiten van Phoenix gaan allemaal over op de online modes. “Het voelt allemaal wel een beetje raar,” verzucht manager Maaike de Ruijter.

Zalencentrum ’t Spectrum had in de komende twee weken geen voorstellingen gepland. Het hele gebouw gaat dicht voor al haar gebruikers. Dat betekent dat er heel veel niet door gaat. “Het is hier akelig stil,” zegt medewerkster Janneke Pennings. “We begrijpen allemaal dat het moet, maar hopelijk mogen we de boel weer snel opstarten”.