Het wonderlijke verhaal van de ondergrondse raadszaal

(Door Jan de Vries)

SINT-OEDENRODE – De eerste reacties van de politici van Meierijstad op het plan voor een ondergrondse raadszaal met een glazen dak in Sint-Oedenrode waren op enthousiast. Donderdag stond de toekomst van het oude gemeentehuis in Rooi op de agenda van een gemeentelijke commissie.

Omdat de discussie over het Omnipark in Erp zo lang duurde is de discussie over de herbestemming van het oude raadhuis doorgeschoven naar 25 maart. Voor het laaiend enthousiaste architectenbureau was dat maar goed ook.

Duveltje uit een doosje

Het is een bijzonder verhaal. Het plan voor de ondergrondse raadszaal dook op als een duveltje uit een doosje. De pennenstreken van het plan waren op het allerlaatste moment toegevoegd aan de agenda. Mooie foto’s, weinig tekst, geen prijskaartje.

Voor de raadsleden kwam het als een verrassing. Onder de indruk van de plaatjes en het verhaal dat architect Schoeberichts van bureau Huizenhoog in Schijndel hield, voelde iedereen dat, als dit door zou kunnen gaan, Meierijstad architectonisch in één klap op de kaart zou staan. Maar wat kost dat allemaal, was de vraag. “Minder dan wat u betaalt voor het plan dat op uw agenda staat,” zei Schoeberichts.

Het was een wonderlijk verhaal dat Schoeberichts afstak. Hij vertelde dat zijn architectenbureau er op een bepaald moment “lucht van kreeg” dat er iets stond te gebeuren met het oude raadhuis in Sint-Oedenrode. Zijn bureau trok aan de bel bij ambtenaren van de gemeente, want ze hadden als eens een plan ingediend voor zwembad de Neul en toen waren ze te laat.

Voorkennis

Die ambtenaren hielden hun kaken stijf op elkaar. “Ze wilden ons toen geen enkele informatie geven om te voorkomen dat wij voorkennis zouden hebben. Ze zeiden dat we na een jaar maar eens terug moesten komen. Dat vond ik wel netjes,” aldus de Schijndelse architect.

In de loop van vorig jaar werd Huizenhoog duidelijk dat er iets gaande was rond het oude raadhuis. Dat is niet zo gek want in 2019 was al openbaar dat er iets stond te gebeuren rond het oude raadhuis. In dat jaar wilde het college van burgemeester en wethouders laten onderzoeken of de vergaderzaal van de gemeenteraad van Rooi naar Veghel zou kunnen verhuizen. De gemeenteraad stond op de achterste benen. Die raadszaal moest per se in Rooi blijven, want zo was dat bij de gemeentelijke fusie aan de inwoners beloofd.

Vervolgens bleef de kwestie in het nieuws. Het bureau HEVO maakte een toekomstplan voor het oude gemeentehuis van Sint-Oedenrode. Dat viel ook Huizenhoog op. Het Schijndelse architectenbureau ontwikkelde een eigen plan. Voor een ondergrondse raadszaal. Dat werd net voordat de gemeenteraad zich een oordeel zou vormen over het plan van HEVO in de agenda gefietst.

Het is maar de vraag of Huizenhoog nu wel op tijd is, want om nou een plan op de valreep in te dienen voor een oplossing van een probleem dat al zo lang in het nieuws is, getuigt niet echt van doortastendheid.

Geen financiële onderbouwing

De presentatie was navenant. De financiële onderbouwing ontbrak. Geen enkel raadslid wist wat zo’n futuristisch idee moet gaan kosten. Tijdens de digitale vergadering toverden de architecten een begroting op het scherm, maar dat ging zo vlug en die was zo klein dat niemand daar wijs uit kon worden. Die wordt dus nagestuurd.

Schoeberichts verzekerde de raadsleden dat het plan van Huizenhoog goedkoper is dan dat van HEVO. Het plan van HEVO kost ongeveer vijf miljoen euro, exclusief inrichting. De ondergrondse raadszaal is duurder. Maar dat is volgens Schoeberichts betrekkelijk. Het oude gemeentehuis bestaat uit twee gedeelten. Het voormalige kasteel Dommelrode en drie nieuwe gebouwen die achter elkaar staan. Aan het middelste is de ronde raadszaal gebouwd. In de plannen van HEVO blijft dat middelste gebouw in gebruik bij de gemeente. De twee andere kunnen worden verkocht of verhuurd.

Verkoop oude gebouwen

Daar zit’m volgens Schoeberichts de crux. Die twee losse gebouwen zijn volgens hem niet te verkopen. Hij had met projectontwikkelaars gesproken die dat hadden bevestigd. Als de drie gebouwen, inclusief de huidige raadszaal, als één project in de verkoop gaan dan kent de Schijndelse architect wel projectontwikkelaars die daarvoor de portemonnee willen trekken. Dat levert de gemeente meer geld op en dan wordt een ondergrondse raadszaal opeens financieel veel aantrekkelijker.

Bovendien, zei de architect, zou met zijn plan meteen het plein voor het oude raadhuis onder handen worden genomen.

De raadsleden hebben een week respijt gekregen om nog eens na te denken of ze de droom van Huizenhoog interessant genoeg vinden om er verder mee te gaan. Eén ding staat vast: als het doorgaat staat Meierijstad zeker in één klap op de kaart van architectonisch Nederland.