Het Smitsorgel met vijf zangers, twee blokfluiten en een clavecimbel

SINT-OEDENRODE - Beiaardier Bert Augustus bespeelt zaterdag 24 juli om 15:30 uur het Smitsorgel in de Martinuskerk in Sint-Oedenrode.

Daarnaast zijn de internationaal bekende zangers Louise Rijs, Arnold Ardts, Rosalie Ardts, Daphne van Zundert en Marja Appün van de partij en bespelen Els Althuizen en Daphne van Zundert de blokfluit.

Barok

Het afwisselende programma bevat qua stijlperiode veel muziek uit de barok maar ook werken uit de klassieke tijd en de romantiek staan op de lessenaars.De baroktijd loopt ongeveer van 1600 tot 1750
.
De belangrijkste componist uit de barok was Johann Sebastian Bach. Van hem wordt zaterdag een deel uit een Cantate uitgevoerd. Met de dood van Bach in 1750 eindigde de barok en begon de klassieke periode. Die duurde maar zo’n 60 jaar. Ook al was het maar een korte periode, aan deze klassieke periode ontleent de klassieke muziek haar naam. We hebben het immers over de periode waarin Wolfgang Amadeus Mozart en Joseph Haydn en hun vele tijdgenoten, zoals bijvoorbeeld Carl Czerny en Felix Mendelssohn die we zaterdag kunnen horen, hun werken componeerden.

Romantiek

De romantiek tenslotte is de kunststroming uit de 19e eeuw. In de romantische periode draait het vaak om drama en emotie. Gevoel, fantasie en de natuur zijn vaak de inspiratiebron. De romantiek eindigt in een wereldbrand: de Eerste Wereldoorlog.

Het programma duurt ongeveer een uur en de toegang is gratis.