“Het is hier een totale chaos”

Mensen hamsteren massaal hun benodigdheden door naderende lockdown

MEIERIJSTAD – Een spoedbijeenkomst in Den Haag, keiharde maatregelen in buurland Duitsland, een extra ingelaste persconferentie. Nederland maakt haast om zich voor te bereiden op een nieuwe lockdown.

Enorme rijen voor de winkel, overvolle winkelstraten en toch ook wel wat stress hier en daar. Bij Pets en Co in Sint-Oedenrode spreekt verkoopster Lisa over een chaos, omdat mensen nog snel wat voorraden in willen kopen. Dierenspeciaalzaken hebben sowieso al geruime tijd te maken met een grotere toeloop van klanten. Mensen die vaker thuis zijn kiezen veel meer dan anders voor een nieuw huisdier.

Enorme toeloop in dierenspeciaalzaken

Smulders Diervoeding in Schijndel spreekt vandaag over een "gekkenhuis". Er zijn zelfs al verschillende spullen op. Eigenares Karin zegt weinig mensen te kennen die sinds de coronauitbraak geen hond of kat hebben. "Het staat hier rijendik voor de winkel en we kunnen maar drie mensen binnen laten. Veel twijfelaars zijn over de streep getrokken en besluiten een huisdier aan te schaffen. Sommige nemen deze beslissing binnen een dag, maar wij proberen ze goed te adviezeren en waken over het welzijn van de dieren".

Karin zegt ook dat het opvalt dat het allemaal best wat mag kosten. Mensen houden geld over, omdat bijvoorbeeld de horeca gesloten is en letten nu minder op de prijs van de dierbenodigdheden. Sinds de uitbraak van de crisis heeft men extra personeel aangenomen. Ook moest er een kassa bijkomen en zijn ze met een bezorgservice gestart.

Volgens Karin hoeven mensen zich niet druk te maken dat ze over de gevraagde spullen kunnen blijven beschikken. Ook voor de dieren wordt het een fijne kerst. De hondenscholen kunnen wellicht overuren gaan draaien. Vooral mensen die thuis werken schaffen een huisdier aan voor wat gezelligheid en een bezigheid die tijdens een eventuele lockdown altijd door kan gaan.

Opvallende stijging van het aantal klanten bij Pets Place

“Er komen hier opvallende meer klanten die advies vragen over het aanschaffen van een puppy”, zegt medewerkster Lisa van Pets Place in Veghel. “Ze vragen dan welke basisspullen ze nodig hebben. Ook is er meer vraag naar konijnen en hamsters.” Het valt op dat er meer mensen de dierenspeciaalzaak bezoeken. Wat pup benodigdheden betreft ligt de omzet zo’n 25% hoger dan normaal.