“Het is een lichtpunt voor de komende jaren”

Experiment Young Leaders is geslaagd en smaakt naar meer.

MEIERIJSTAD – Met een presentatie van de bereikte resultaten in de voormalige raadszaal aan de Markt in Veghel werd afgelopen maandag de eerste versie van Young Leaders afgesloten. Bij dit trainingsconcept worden jongeren gestimuleerd hun eigen talenten te ontwikkelen en in te zetten voor de samenleving. Voor de acht deelnemers was het een uniek leerproces. Hun hele verdere carrière kunnen zij gebruik maken van de persoonlijke groei die het heeft opgeleverd.

De complimenten vlogen over en weer, zowel van de deelnemers als wethouder Coby van der Pas en de gemeentelijke projectleider Henry van Alebeek. Wat een verschil met de start van Young Leaders 10 weken geleden. Onzekerheid en onwetendheid zijn vervangen door durf, initiatief, vertrouwen en kennis.

De deelnemers keken tijdens de presentatie van de uitgewerkte projecten terug op wat het allemaal voor hen betekend heeft. “Ik heb leren plannen en organiseren”, aldus een van de jongeren. Anderen vertelden dat ze leerden presenteren, luisteren naar anderen, argumenteren en je mening geven, samenwerken, voor jezelf kiezen en omgaan met groepsdruk. “Soms moet je er zelfs voor kiezen om afscheid te nemen van je (minder goede) vrienden”, aldus een van hen.

Historische speurtocht en vissen tegen eenzaamheid

Met een goede structuur en begeleiding en door gebruik te maken van een bedreven netwerk hebben de jongeren in de korte tijd twee uitvoerbare projecten gerealiseerd. Beide zijn in het belang van de lokale gemeenschap. Een project betreft een speurtocht langs historische plaatsen in Meierijstad. Een leuke activiteit voor jong en oud. Het andere project heet ‘Vissen tegen eenzaamheid’. Hierbij worden eenzame ouderen gekoppeld aan risicojongeren. Ze komen met elkaar in contact door laagdrempelige visactiviteiten. Dat geeft een bijzondere onderlinge energie, een nieuwe hobby en nieuwe vriendschappen. Een plaatselijke visvereniging heeft haar medewerking toegezegd. “Want eenzaamheid is zo intriest, dat wil je niet meemaken”, aldus de bedenker ervan.

Super trots

Projectleider Henry van Alebeek heeft anderhalf jaar geleden het initiatief genomen om het programma van Young Leaders naar Meierijstad te brengen. Het experiment was voor iedereen erg onzeker. “Het is veel meer geworden dan wat ik en de wethouder ervan hadden verwacht”, vertelt de zeer tevreden projectleider. “De deelnemers hebben elkaar gevonden en er is een productieve onderlinge binding ontstaan. Met de hulp van ervaren gastsprekers zijn er mooie projecten ontstaan. Alles gaat en staat met vertrouwen in jezelf en in elkaar”, aldus Henry van Alebeek.

Een voorbeeldfunctie voor de toekomst

De deelnemende jongeren ontvingen afsluitend van de wethouder een officieel certificaat als Young Leader van de gemeente Meierijstad. Zij gaan de komende jaren als rolmodel fungeren voor nieuwe projecten van Young Leaders. Jongeren dragen op een positieve manier bij aan het welzijn van de inwoners van Meierijstad en ontwikkelen door het opzetten van projecten belangrijke persoonlijke eigenschappen om verder te komen in hun leven. Volgens wethouder Coby van der Pas is dat een lichtpunt voor de komende jaren.

Het concept Young Leaders

Iets willen betekenen voor anderen en tegelijkertijd je eigen talenten ontwikkelen. Het concept van Young Leaders geeft jongeren daartoe de gelegenheid. Door training en coaching worden zij klaargestoomd om te ontdekken waar zij goed in zijn, leren zij om samen te werken en een project op te zetten ten dienste van de gemeenschap.