"Het is allemaal gladjes verlopen"

SINT-OEDENRODE – Geboren, getogen én verknocht aan Rooi: dat zijn Oda Vulders en Peter Willems. Vandaag vieren ze hun 60-jarige bruiloft en halen ze herinneringen op aan hun eerste ontmoeting op Rooi Kermis.

Oda en Peter leerden elkaar kennen op kermiszondag in 1956. Na 7 jaar verkering stapten ze in het huwelijksbootje. Dat had een bijzondere reden: Oda’s moeder zou op 20 februari naar haar zoon In Canada gaan. “En ze wilde ons niet ongetrouwd achterlaten,” blijkt Oda terug. “Zo ging dat toen. De reis werd trouwens uitgesteld tot mei.”

Honkvast

Het echtpaar Willems is honkvast. Ze wonen al 38 jaar in hun huis. De eerste 22 jaar van hun huwelijk woonden ze bij Oda’s moeder aan de Heistraat in. Dat had alles te maken met de naoorlogse woningnood. Het jonge paar werd geacht thuis in te trouwen. Daar hebben Oda en Peter helemaal geen spijt van. “Ik had altijd oppas,” zegt Oda nuchter. En die hadden ze vaak nodig, want ze waren vaak samen op pad.

Onafscheidelijk

Oda en Peter zijn nog steeds onafscheidelijk. Peters grote passie is muziek. Daar ging het leeuwendeel van zijn vrije tijd aan op. Ooit begon hij op de bugel die volgens Peter een mooie, zachte klank heeft. Maar zijn favoriete instrument is het euphonium. Nog steeds speelt hij op deze bariton-tuba. Zijn hobby is een beetje uit de hand gelopen. Want Peter heeft talloze muzikanten thuis opgeleid, verschillende kapellen opgericht en gedirigeerd en arrangeert nog steeds muziek. Of zoals hij zelf bescheiden zegt: “Ik maak de muziek een bietje hendiger om te spelen.” Dat doet hij trouwens op de computer, waarop hij ook veel muziek digitaliseert. Voor al zijn verdiensten in de muziek en voor de Rooise gemeenschap werd Peter benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau

100 jaar dirigent

Peter was bijna elke avond voor de muziek van huis. Vroeger had dirigeerde hij bijna elke avond een kapel. Hoe dat kwam? “Ik kon nooit nee zeggen en dat kan ik nou nog niet,” grinnikt Peter. “Ik had elke dag een ander club, onder andere een kapel in Liempde, Mariaheide, Olland en Best. Ik heb het laatst opgeteld: bij elkaar ben ik meer dan 100 jaar dirigent geweest.” Ook als Peter thuis was, stond muziek centraal. “Ik heb ontelbaar veel mensen muziek geleerd. Maar ik heb ze altijd thuis lesgegeven. Nu heb ik nog één leerling, Een natuurtalent. Hij is op zijn 62ste begonnen en hij speelt fantastisch!” Als fanfare NJA geen locatie had, werd er vroeger bij Oda en Peter thuis gerepeteerd met 20 man in de woonkamer. Peter is trouwens ook 60 jaar lid van deze fanfare. De thuisrepetities zijn trouwens tekenend voor de gastvrijheid van Oda. Zij is jarenlang met veel plezier gastvrouw geweest bij Ons Huis.

Feestnummers

Oda heeft ging altijd met veel plezier met Peter mee. Ze luistert nog steeds graag naar muziek, al is kaarten haar persoonlijke hobby. Peter werd ook pas 'goedgekeurd' na een kaartavondje met vrienden. Wat Oda en Peter verder gemeen hebben? Ze zijn allebei feestnummers. Ze hadden dan ook graag hun diamanten bruiloft wat groter gevierd. “Maar ja, ge magt nou niks,” zeggen ze nuchter. Om er meteen aan toe te voegen. “Maar dat geeft niks. We hebben een heel plezierig leven en het is allemaal gladjes verlopen.”