Het Hoge Woord van Laaggeletterden

VEGHEL –Op CHV Noordkade is donderdagmiddag gedicht het Hoge Woord onthuld. Het gedicht is van de hand van vier mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Christina Nazier, Fay Kortleven, Soco Garcia en José Kempe componeerden het gedicht samen met stadsdichter Rick Terwindt.

Het gedicht voor en door Laaggeletterden dat samen met wethouder Coby van der Pas werd onthuld, krijgt een permanente plaats onder de trap van de Apotheek. Het luidt als volgt:

Het Hoge Woord
Vaak vol vraagtekens? Ja!
Waar in welke zin?
Hier een punt of komma,
een einde of begin?

Als rups er al genoeg van,
ook nu nog terug in je cocon.
Non-actief waar ontpoppen kan,
binnen voordat een begin begon.

Nu genoeg in het donker gelezen.
Stap voor stap, woord voor woord.
Na wat rondfladderen, bewezen.
Hier als vlinder in het licht gehoord.

Boeken bereiken, durven doen en willen weten.
Met woorden die bijblijven, niet te vergeten.

Christina, Fay, Soco en José poetsen hun taalvaardigheid op in een Taalhuis waarin Bibliotheek Meierijstad, Welzijn De Meierij, Ons Welzijn en gemeente Meierijstad vertegenwoordigd zijn. Het Taalhuis zoals Welzijn De Meierij het noemt en het Taalcafé van Ons Welzijn zijn onmisbare instituten. Ze helpen mensen die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen zodat ze mee kunnen doen in onze maatschappij. Behalve voor het bekwamen in deze basisvaardigheden kan men er ook terecht voor ondersteuning bij gebrek aan digivaardigheden. Laaggeletterdheid is niet alleen een probleem dat bij buitenlandse inwoners in ons land voorkomt. Wat te denken van de leerlingen die vroeger op school niet goed mee konden komen en daardoor niet de aandacht kregen op het gebied van taalvaardigheid. Ze moesten het zelf maar uitzoeken.

Voor meer informatie over de Taalhuizen in Meierijstad:
www.welzijndemeierij.nl
www.onswelzijn.nl

Het gedicht tegen de muur van de Apotheek