Het Groene Woud krijgt miljoenen subsidie van EU

MEIERIJSTAD - De Europese Unie stelt samen met lokale overheden 2,5 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe ideeën in Het Groene Woud. De projecten moeten wel bijdragen aan een gezonde werk- en leefomgeving in het natuurgebied. Bosgebied De Geelders, het Wijboschbroek in Schijndel, Olland en Wijbosch horen bij het Groene Woud.

Inwoners, bedrijven en organisaties in ‘Het Groene Woud’ kunnen tot en met 2027 hun ideeën voor projecten indienen en een zogenaamde ‘LEADER-subsidie’ aanvragen. Stichting Landschap Het Groene Woud gaat daar over en is beschikbaar voor advies en ondersteuning.  

Voorwaarden  
De ideeën komen in aanmerking als ze lokaal worden opgezet en uitgevoerd. Een andere voorwaarde is dat zowel de natuur als de samenleving door projecten er beiden op vooruit gaan. Projecten moeten bovendien een combinatie zijn van meerdere functies. Daarbij kun je denken aan een project dat erfgoed combineert met lokale bedrijvigheid zoals landbouw of zorg.  

Hopveld
Het Groene Woud financierde in het recente verleden al bij onder meer de aanleg van een hopveld bij De Schaapskooi in Schijndel in 2019, het boek ‘Bijzondere bomen in Sint-Oedenrode’ in 2023 en het educatieve erfgoedspel ‘Va Banque’ over Sint-Oedenrode. Meer informatie is te vinden op de website van Het Groene Woud.