Heropening bibliotheek Veghel

VEGHEL – Na een verbouwing van acht maanden is vrijdagmiddag de bibliotheek in Veghel officieel heropend. De wethouders Menno Roozendaal, Coby van der Pas en namens de bibliotheek Gio van Creij en Natasja de Groot knipten gezamenlijk het lint door.

Een muurtje hier, een muurtje daar
De vernieuwde bieb heeft volgens Natasja zo zijn voordelen. Je loopt niet meer tegen de balie aan maar komt direct in een grote overzichtelijke ruimte. En ook heel belangrijk; geen krakende vloer meer net als voorheen. De verbouwing vergde volgens haar ook veel van de medewerkers. Ze zegt: “Dan weer boeken inpakken, vervolgens weer uit de kratten. Een muurtje hier, een muurtje daar”. Daar bovenop kwamen nog eens de coronabeperkingen. Maar ook daar sloegen de bibliotheekmedewerkers zich volgens de vestigingsmanager doorheen. Ze maakten afhaaltassen en gingen zelfs met de bestelde boeken naar de leden toe. En zeker niet te vergeten, het uitgiftepunt. Gewoon het raam aan de Marktzijde open maken om boeken in te nemen en af te geven. “Achteraf geeft dat een goed gevoel”, aldus Natasja.

Duurzaamheidsambities gerealiseerd
Wethouder Coby van der Plas vertelde trots te zijn dat de vernieuwde bibliotheek een feit is. Ze refeerde ook nog aan de bibliotheek die enkele weken geleden in het RAADhuis in Schijndel is geopend. Beiden zijn multifunctioneel met meerdere gebruikers. Verder wees ze op de duurzaamheid van het Veghelse gebouw, waarvan niet alleen het monumentale karakter is behouden maar waarin ook veel duurzaamheidsambities gerealiseerd konden worden. “Daarmee ging het energielabel van E naar A-plus”, aldus een trotse wethouder.

Gedicht op muur
Ook Rick Terwindt was bij de heropening aanwezig. De stadsdichter van Meierijstad droeg zijn gedicht voor dat hij speciaal voor de vernieuwde bibliotheek schreef. Het gedicht is tegen een oranje achtergrond afgedrukt en daardoor voor voor de bezoeker te lezen.