Herdenkingsparachutesprongen in Eerde

EERDE - Na de zeer geslaagde herdenkingssprongen in 2019 organiseert het Round Canopy Parachuting Team The Netherlands (RCPT) weer parachutesprongen op de originele dropzones in Eerde en Overasselt. De herdenkingssprong in Eerde vindt plaats op zaterdag 17 september 2022 rond 16.00 uur op dropzone A aan de Koeveringsedijk. Op deze plaats hebben tijdens Operatie Market Garden aan het einde van Wereldoorlog II de eerste parachutisten voet gezet op Nederlandse bodem om vervolgens de 4 bruggen in Veghel in handen te krijgen en te verdedigen.

In stijl van D-Day
Het RCPT is een internationaal parachutistenteam met onder haar leden 26 nationaliteiten en diverse vertegenwoordigingen. De Nederlandse tak is gevestigd in Eerde. Het team organiseert parachutesprongen om de bevrijders te gedenken die voor onze vrijheid gevochten hebben. De parachutisten doen dat in de stijl zoals ze tijdens D-Day en Operatie Market Garden in 1944 ook gesprongen zijn. Met authentieke uniformen en vanuit C47’s (Dakota’s).

Weersafhankelijk
De organisatie RCPT nodigt iedereen uit om naar deze herdenkingssprongen te komen kijken. Men dient wel rekening te houden met het feit dat parachutespringen een weersafhankelijke activiteit is waardoor tijden op het laatste moment nog kunnen wijzigen. Daarnaast verzoekt men de toeschouwers om indien mogelijk te voet of op de fiets te komen. Er is slechts een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar op een veld op de hoek Vlagheide-Dakotaweg.

Beelden
De bijgevoegde videobeelden zijn afkomstig uit een verslag dat Omroep Meierij in 2019 van de luchtlanding in Eerde maakte ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding.

Herdenkingsanding in 2019
Fotograaf: M. Willems