Herdenkingsmedailles voor 11 leden Reddingsbrigades Uden en Veghel

VEGHEL – Tijdens een bijeenkomst aan de haven in Veghel kregen 11 leden van de Reddingsbrigades Uden en Veghel een Herinneringsmedaille uitgereikt. Als dank voor hun inzet tijdens de watersnoodramp in de provincie Limburg in juli 2021. Bij de uitreiking, die maandagavond plaatsvond, waren de burgemeesters Kees van Rooij van Meierijstad en Paul Rüpp van Maashorst aanwezig. Beiden bedankten de leden voor hun inzet waarna Paul Rüpp de medailles overhandigde.

Nachtelijke alarmering
Van 15 juli tot en met 17 juli 2021 ging de eenheid Uden/Veghel, net als vele andere brigades, naar Limburg. Midden in de nacht was hiervoor een alarmering gekomen, met het verzoek om met de boot en het eerste team van 4 personen zo snel mogelijk naar het rampgebied te gaan. De professioneel opgeleide vrijwilligers leverden in 3 teams op allerlei manieren een bijdrage aan de hulpverlening in Limburg. Onder andere op het gebied van crisisbeheersing in het rampgebied, de logistieke en facilitaire ondersteuning en opvang en nazorg.

Unieke samenwerking
De Reddingsbrigades van Veghel en Uden zijn onderdeel van de Nationale Reddingsvloot in Nederland die uit circa 90 eenheden (boten) bestaat. Zij staan 24 uur per dag en 7 dagen per week paraat voor inzet. Bijzonder aan de eenheid van de brigades in Veghel en Uden is dat tussen hen een unieke samenwerking bestaat. 2 Afzonderlijke Reddingsbrigades, die samen als eenheid de boot bemannen. Deze samenwerking bestaat al jaren en is in 2018 versterkt door het besluit van de gemeente Meierijstad en Uden om de boot gezamenlijk te financieren voor beide brigades.

Herinneringsmedailles
De 11 leden van de Reddingsbrigades Uden en Veghel die uit handen van burgemeester Paul Rüpp de Herinneringsmedaille in ontvangst mochten nemen zijn: Jeroen Höppener, Marcel Timmers, Hella Saat, Nicky Smits, Paul van Vugt, Hans van Heeswijk, Laura Smits, Robin Linssen, Ineke Lunenburg, Danny Ruisendaal en Mark Wilbrink.