Henneplocaties, illegale prostitutie en nepartikelen aangetroffen in Meierijstad

MEIERIJSTAD – Het Bestuurlijk Interventieteam Meierij (BIM) heeft bij controles diverse henneplocaties aangetroffen in Meierijstad. Bovendien werd er op zestien plekken illegale prostitutie geconstateerd. Het BIM is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Meierijstad, Sint-Michielsgestel, Vught, Boxtel en Heusden.
Archieffoto van gesloten hennepkwekerij in Erp.

Naast de henneplocaties en illegale prostitutie werden er andere strafbare zaken geconstateerd. Ook zijn er nepartikelen, illegale sigaretten en shag in beslag genomen. Handel in dit soort artikelen zorgt voor oneerlijke concurrentie. Daarnaast wordt over de winst op deze artikelen geen belasting afgedragen. In totaal zijn er 57 locaties bezocht in Meierijstad.

247 controles
Het Bestuurlijk Interventieteam Meierij (BIM) heeft in 2023 bij controles in de gemeenten Sint-Michielsgestel, Vught, Boxtel, Meierijstad en Heusden onder meer 500 kilo designerdrugs, 325 kilo van de vloeistof BMK, gestolen voertuigen, nepartikelen en illegale sigaretten en medicijnen gevonden. Het BIM is op 44 gevallen van illegale prostitutie gestuit. Daarbij is het belangrijk om te controleren of de sekswerkers geen slachtoffer zijn van mensenhandel. In totaal voerde het BIM met de samenwerkingspartners 247 controles uit in de vijf gemeenten. In het BIM werken die gemeenten nauw samen met externe partners waaronder de politie en het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum Midden-Nederland (RIEC) om criminaliteit en andere misstanden tegen te gaan. 

Eendracht maakt macht
Burgemeester Ronnes van Sint-Michielsgestel is tevreden over de resultaten van de gezamenlijke aanpak. “Met verschillende partners werken we in de gemeenten Heusden, Boxtel, Sint-Michielsgestel, Vught en Meierijstad hard aan het bestrijden van ondermijnende criminaliteit. Hierbij gaat het niet alléén om de overtredingen, maar ook om de gevaarlijke situaties die ontstaan voor onze inwoners en ondernemers. Eendracht maakt macht, ook hier”, aldus Ronnes. “Ook kunnen we inwoners en ondernemers beter helpen om zo criminelen buiten de deur te houden. Je ziet dat het echt iets oplevert als instanties als gemeenten, politie en andere partners samen optrekken met inwoners en ondernemers.”

Melden helpt
Ondermijning is een probleem dat de maatschappij volgens het BIM verzwakt en uiteindelijk zelfs kan ontregelen. Volgens het BIM is de rol van inwoners en ondernemers belangrijk bij het bestrijden van ondermijnende criminaliteit. Zij moeten de ogen en oren vormen van de wijk en verdachte situaties of vermoedens van criminele activiteiten melden bij de politie. Dit kan door te bellen naar het telefoonnummer 0900 8844 of bij spoed op 112. Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem (MMA) op telefoonnummer 0800-7000 of op de website.

Ondermijning kent verschillende vormen waarbij criminelen geweld en intimidatie niet schuwen en de bovenwereld nodig hebben om hun zaken te kunnen doen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over de productie en handel in drugs waarbij anderen bewust of onbewust meewerken of een oogje dichtknijpen. Het geld dat verkregen wordt met deze illegale handel wordt gebruikt om legaal zaken te doen door bijvoorbeeld dure huizen, auto’s of andere luxegoederen te kopen.