Helft parkeerplaatsen Markt Rooi verdwijnt

SINT-OEDENRODE – De helft van het aantal parkeerplaatsen op de Markt in Sint-Oedenrode verdwijnt. De Neulstraat wordt niet afgesloten en een onafhankelijke commissie gaat onderzoeken wat er moet gebeuren met de kiosk op de Markt in Sint-Oedenrode.

Dat zijn de drie meest opvallende beslissingen die burgemeester en wethouders hebben genomen met betrekking tot de herinrichting van de Markt.

De kiosk deelt het plein in het centrum van Rooi feitelijk in tweeën. Voor veel Rooienaren heeft de kiosk niet alleen historische waarde, ook emotionele.

Een aantal organisaties is gevraagd zitting te nemen in een commissie die adviseert over de kiosk. Dat zijn de kunststichting Meierijstad, het Roois Cultureel Erfgoed, ondernemersvereniging NSO! en Spacevalue, de ontwerpers van de Markt.

Parkeerplaatsen naar de Neul

Wat de parkeerplaatsen betreft is de knoop in principe doorgehakt. Op de noordzijde van de Markt worden 52 parkeerplaatsen gemaakt in een blauwe zone. Er worden zestig vrije parkeerplaatsen verplaatst naar de Neul. Door het weghalen van de parkeerplaatsen van de zuidelijke helft van het plein ontstaat rondom de kiosk een grote aaneengesloten verblijfsruimte waar eventueel terrassen kunnen uitbreiden.

De gemeente wil de Neulstraat niet afsluiten voor gemotoriseerd verkeer. Als de Albert Heijn is verhuisd en de helft van het aantal parkeerplaatsen op de Markt is opgeheven, neemt het verkeer door de Neulstraat vanzelf af.