Heemmanifestatie Het Boerenleven in Schijndel

SCHIJNDEL - Heemkundekring Schijndel organiseert op 8 en 9 oktober 2022 in ’t Spectrum de heemmanifestatie ‘Het Boerenleven in Schijndel’. Hierbij wordt de tijd van de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond (NCB) in herinnering gebracht. De organisatie die sinds haar oprichting op 17 augustus 1896 de belangen van de boerenstand behartigde.

In de daarop volgende eeuw drukte deze vereniging haar stempel op de ontwikkeling van de provincie Noord-Brabant. Bekend is de boerenapostel Gerlachus van den Elsen. Hij trok zich in die tijd het lot aan van de arme boerenbevolking en ijverde voor het oprichten van coöperaties. Schijndel was een van de eerste boerenbonden van de NCB met Sint Isidorus als hun patroonheilige. Antoon Bolsius was een van de oprichters van de R.K. Boerenbond. De Pater van den Elsenstraat en Toon Bolsiusstraat in Schijndel zijn een hommage aan deze voorvechters voor een beter leven van de Schijndelse boeren.

Van grote betekenis
De heemmanifestatie laat zien wat er in het verleden tot stand is gebracht door de Schijndelse Boerenbond. Te denken valt aan het landbouwonderwijs, het oprichten van de Fok- en Controlevereniging, de Varkensfokvereniging, het Boerenbondsgebouw in de Toon Bolsiusstraat, het Musschengilde, de Bijenhoudersvereniging Sint Ambrosius, de Boerenleenbank, de Melkfabriek in de Toon Bolsiusstraat met daarachter het Pakhuis van de Coöperatieve Aan – en Verkoopvereniging, de Rijvereniging ’t Ros Beyaart en vele andere instellingen. Maar ook de Boerinnenbond (later KVO), de sportafdelingen voor de jonge boeren en boerinnen die jaarlijks hun sportdagen hielden waren van groot belang voor de boerenstand. Uit de NCB ontstonden ook de CHV in Veghel, Campina Melkunie, NCB Vee- en vleescentrale.

Openingstijden
De Heemmanifestatie begint zaterdag 8 oktober om 09.30 uur met een ontvangst voor genodigden, gevolgd door enkele toespraken en de officiële opening door wethouder Johan van Gerwen van de gemeente Meierijstad. Daarna is iedereen welkom om de heemmanifestatie te bezoeken. Op zaterdag 8 oktober van 10.45-16.30 uur en op zondag 9 oktober van 10.00- 16.30 uur. De toegang is gratis.


De vroegere melkfabriek aan de Toon Bolsiusstraat in Schijndel
Fotograaf: Bron Heemkundekring Schijndel