Heemkunde trots op boek Schijndelse boerderijen

SCHIJNDEL – De presentatie van een boek over Schijndelse boerderijen gaat in verband met de coronapandemie niet door. Dat heeft het bestuur van de heemkundige kring in Schijndel besloten.

Het was de bedoeling op 26 november 2021 het boek over cultuurhistorische boerderijen, getiteld ´Huijs, Esthuis, Hof ende Aengelegen Landerijen´ te presenteren.

Trots

Het maken van dit boek kostte een paar jaar van onderzoek en voorbereiding. “We kunnen met trots zeggen dat het een prachtig boek is geworden. Als je de tijd neemt om het prachtige buitengebied van Schijndel kun je de prachtige hoeven en boerderijen zien,” aldus het bestuur.

Boerderijen hebben door de eeuwen heen ons landschap ingericht en mede bepaald. “Tegenwoordig zijn er boerderijen die hun oorspronkelijke functie nog steeds vervullen en boerderijen die op een goede manier en met respect voor de historie zijn verbouwd en vaak een andere functie hebben. Maar belangrijk is wel dat de oorspronkelijke elementen zoveel mogelijk behouden zijn waardoor het nog steeds mogelijk is om de cultuurhistorische waarde terug te zien,” zegt het bestuur van de heemkundige kring in Schijndel.

Belangrijke bron

Het boek met onderzoeksresultaten is een middel om de cultuurhistorische betekenis te verbreden. Het boek kan ook boek kan ook een belangrijke bron zijn voor cultuurinstellingen die bijvoorbeeld een film willen maken. In het boek wordt ook verteld hoe de mensen vroeger leefden in hun boerderijen. Het boek kan ook gebruikt worden voor het versterken van de Monumentenzorg bij particulieren en overheden.

Uitgebreide informatie is te vinden op de website van de heemkundige kring in Schijndel.