Heem-natuurgroep brengt films van boswachter Mark Kapteijns

Landgoed De Langakkers in Leende

SINT-OEDENRODE - Woensdagavond 25 januari organiseert de Heem-natuurgroep Sint-Oedenrode een filmavond verzorgd door natuurfilmer Mark Kapteijns. Hij toont twee van zijn films over landgoed 'De Langakkers' en over landschapsbeheer in Brabant.
Naast natuurfilmer is Mark Kapteijns werkzaam als boswachter bij het Brabants Landschap. Hij heeft vele prijswinnende natuurfilms op zijn naam staan. 

Film 1: Landgoed De Langakkers, aandacht voor de inheemse soorten(2020), duur 30 minuten
Op landgoed De Langakkers in Leende is in twintig jaar tijd een natuurrijk, kleinschalig, agrarisch landschap ontstaan op voormalige landbouwgrond. Ook de tuin rond het woonhuis is stap voor stap veranderd in een natuurtuin. Een inspirerend particulier initiatief met verbluffend resultaat. In deze productie brengt natuurfilmer Mark Kapteijns prachtig in beeld wat er groeit en bloeit op het landgoed van eigenaar en initiatiefnemer Roel Winters.

Film 2: Landschapsbeheer, samenwerken voor een natuurrijker Brabant (2020), duur 40 minuten
Deze documentairefilm is een mooie ode aan het werk dat de afgelopen veertig jaar is verzet in het agrarisch cultuurlandschap van Brabant. De film bevat schitterende natuuropnamen: buitelende kieviten, nieuwsgierige steenuilen en de geheimzinnige patrijs. Én er is een hoofdrol voor vrijwilligers, boeren en erfeigenaren. Zij zorgen samen met het Coördinatiepunt Landschapsbeheer voor een natuurrijker en mooier Brabants landschap. Deze documentaire neemt de kijker mee in hun successen en soms ook tegenslagen.

De films worden vanaf 20.00 uur vertoont in zaal Maas en Dieze, in Odendael in Sint-Oedenrode. Bezoekers die geen lid zijn van de Heemkundekring betalen twee euro. Aanmelden is niet nodig.

De patrijs is nog altijd zichtbaar in het agrarisch cultuurlandschap van Brabant