Hedendaagse kunst in de KEG Expo

Jan van den Dungen exposeert zijn werk in ‘t Spectrum

SCHIJNDEL - De opening van de expositie ‘EYEWITNESS’ van Schijndelaar Jan van den Dungen zaterdagmiddag in de KEG ruimte in ‘t Spectrum trok veel belangstelling. Het werk van Jan van der Dungen bestaat uit digitaal werk in grotere afmetingen. Op veel werken is een zelfportret van hem te zien.

KEG
Jan van den Dungen is medeoprichter en al meer dan 40 jaar voorzitter van de Kulturele Evenementen Groepen Schijndel kortweg KEG. In al die jaren heeft KEG een podium geboden voor honderden kunstenaars en nu dus aan Jan van den Dungen zelf. Van den Dungen beoefent al zijn hele leven kunst waarvan de laatste 25 jaar het nu getoonde digitale werk geprint op doek.

Hedendaagse kunst
Zijn kunst is moeilijk te omschrijven. Van den Dungen lachend: “Het is eigenlijk niet te omschrijven. Er zijn geen woorden voor”. Dan serieus: “Kunst moet raken en is niet altijd te omschrijven. Het mag wel, maar als je moet zeggen wat het is dan vind ik dat het niet helemaal klopt. Je moet het zien of voelen. Een abstract werk is heel anders dan realistisch.”

Geen zoektocht naar figuranten
Op de vraag waarom hij zelf op veel kunstwerken is afgebeeld heeft hij een simpel antwoord: “Dan hoef ik niet op zoek naar figuranten. En ik ken mijzelf natuurlijk het beste. Het is niet met een bepaalde bedoeling en het zijn ook geen zelfportretten. De ideeën voor zijn werken krijgt hij geschonken zoals hij zelf zegt: “Ik heb wel veel gereisd maar de laatste jaren niet meer”. Kunstenaar Frank Eerhart die de expositie opende noemde Jan “Een kunstenaar met een eigen handtekening.”

De werken van Jan van den Dungen zijn samengevat in een boek wat tijdens de expositie werd gepresenteerd. Meer info op www.jandungenkunst.nl

De tentoonstelling in de KEG ruimte is tijdens openingstijden van Cultureel Centrum ‘t Spectrum te zien van 29 oktober tot en met 9 december.

Hedendaagse kunst van Jan van den Dungen
Fotograaf: Jan van Oort
Jan van den Dungen bij een van zijn werken
Fotograaf: Jan van Oort