'Heb jij voor mij 313??'

Historische plaatjesactie doorslaand succes

MEIERIJSTAD – De actie van heemkundeverenigingen en supermarkten in Meierijstad om historische plaatsen bij de boodschappen te doen, is een doorslaand succes. Op Facebook is een levendige ruilhandel ontstaan.

Net als vroeger Verkadeplaatjes sparen of meer recent voetbalplaatjes krijgen mensen nu bij aankoop van hun boodschappen een historisch plaatje van hun dorp. Ze kunnen die plaatjes in een album plakken en zo een boek maken over de geschiedenis van hun eigen woonplaats.

De heemkundekring in Schijndel sloot een overeenkomst met Plus Supermarkt Eijkemans en in Sint-Oedenrode sloegen de twee Jumbo Supermarkten en de plaatselijke heemkundevereniging de handen ineen.

Niet aan te slepen

Dat hebben ze geweten. De vraag naar de plaatjes en de boeken was zo groot dat er de afgelopen weken momenten waren dat ze niet aan te slepen waren. Ruim een week waren er in Sint-Oedenrode geen plaatjes meer verkrijgbaar maar vanaf maandag 26 okt. waren ze er weer.

In Sint-Oedenrode is een speciale Facebookpagina 'Historisch Sint-Oedenrode' met honderden leden . Daar staan evenzoveel oproepen op voor de ontbrekende plaatsjes. “Heb jij voor mij 313?”

Mensen publiceren complete Excellijsten van plaatjes die ze hebben en plaatjes die ze nog zoeken. Anderen posten handgeschreven lijsten in de hoop dat anderen kunnen helpen.

Sociale aspecten

Antoon Buiting is één van de mensen die aan de basis stond van het project in Sint- Oedenrode. Hij schreef onder meer: “Mensen gingen ruilen, gaven zo maar plaatjes weg of kregen er spontaan aangeboden omdat ze een ander een vol album gunden. Er fietsten, wandelden en reden mensen met hun auto naar alle uithoeken van het dorp. Dat niet alleen. Er werden gesprekjes aangeknoopt en oude bekenden ontmoetten elkaar opnieuw. Die sociale aspecten, dat animo en enthousiasme, hadden we als leden van de werkgroep Geschiedenis nooit bedacht toen we begonnen met bedenken van de opzet en daarna het schrijven van de teksten en verzamelen van afbeeldingen.

Schoonmoeder

Er zijn heel veel mensen die hun boek vol hebben en nu voor anderen aan de slag gaan, zoals blijkt uit één van de posts: "Mijn boek is vol! Iedereen super bedankt voor het mee helpen/ ruilen. Nu wil ik graag ook het boek van mijn schoonmoeder vol krijgen".

LEES OOK: Nieuwe trend: historische dorpsplaatjes bij de boodschappen