'Hé die aardbei uit de moestuin smaakt net als de jam'

'Foodregio's' maken onderwijsplan voor gezonde voeding en tegen verspilling

MEIERIJSTAD – Hé, die aardbei uit ons moestuintje smaakt net als de jam thuis, zei een verbaasde leerling van een lagere school. Het is een anekdote die woensdag werd verteld tijdens de presentatie van een samenwerkingsverband tussen drie zogenoemde foodregio’s. Eén van de doelen is dat over een paar jaar die verbazing niet meer bestaat.

In landbouwland Nederland zijn er nogal wat regio’s die inzetten op voedsel, bij voorkeur food genoemd. Noordoost Brabant, met Meierijstad, noemt zich Food Capitol. De zuidrand van de Gelderse Vallei, met onder meer de Universiteit van Wageningen, noemt zich Food Valley, in Limburg heet het Greenport Venlo.

Ze doen allemaal ongeveer hetzelfde en dus komen ze elkaar regelmatig tegen op lobby-bijeenkomsten in Brussel. Daar ontstond het idee om de krachten te bundelen. De naam was snel gevonden Food NL.

Opvoeders

Over het doel waren ze het ook snel eens: informatie verstrekken over het belang van gezonde voeding en proberen voedselverspilling tegen te gaan. Ze brachten alle drie hun eigen ervaring mee. De grootste gemene deler was dat je in de schoolklas moet beginnen.

Leon Meijer, wethouder van Ede en één van de initiatiefnemers: “Als je wilt dat mensen afval gaan scheiden, dan moet je op scholen beginnen. Als kinderen tegen hun ouders zeggen dat het plastic apart moet, dan heeft dat invloed. Kinderen als opvoeders van hun ouders.”

Wortel

Meijer was ook degene die vertelde over de aardbei. In zijn regio hebben scholen moestuintjes. “We leren de kinderen hoe voedsel groeit en hoe belangrijk voedsel is. Je eet drie keer per dag, dus dat mag wel iets meer aandacht op de school krijgen. Als je leert hoe lang een zaadje er over doet om een wortel te worden, dan besef je ook dat je die niet in de groentebak van de koelkast moet laten liggen en vervolgens weg moet gooien.”

Het idee om de samenwerking te beginnen met lesmethodes op school is er, de concrete uitvoering komt later. Corona is ook hier de remmende factor.

Burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad benadrukte de sterke punten van elke foodregio. In Wageningen is de landbouwuniversiteit, rond Venlo zijn veel maak- en transportbedrijven en in Noordoost-Brabant heb je de grootwinkelbedrijven. In elke regio zijn er al initiatieven, maar door het samen te doen denken de regiobestuurders meer kinderen en dus volwassenen te bereiken en uiteindelijk heel Nederland aan de gezonde kost te krijgen.