Hartstochtelijk pleidooi voor open houden buitenbad Veghel

VEGHEL – Een actiegroep gaat proberen om het buitenzwembad in Veghel open te houden. Namens die groep hield Paulette Savelsbergh donderdagavond voor de gemeenteraad van Meierijstad een gloedvol betoog voor open houden van het bad.

Exploitant Laco kan het openluchtzwembad in het Prins Willem Alexander Sportpark in Veghel niet open houden zonder extra geld van de gemeente Meierijstad.

Het openluchtzwembad is eigendom van Laco. Deze organisatie krijgt van de gemeente een bijdrage. Die wordt voorlopig met één seizoen verlengd.

Daarna moet Laco zelf bepalen wat het met het buitenbad wil. Laco heeft al aangegeven dat er grote investeringen nodig zijn om onder meer de installaties te kunnen vervangen en dat dat zonder extra geld van de gemeente niet kan.

Baden hebben verschillende functies

Namens de actiegroep hield mevrouw Savelsbergh donderdagavond een indringend pleidooi voor de gemeenteraad van Meierijstad. “Ik begrijp dat mensen denken wat moet je met een buitenbad als je in de gemeente al drie binnenbaden hebt. Maar de functies zijn verschillend. In een binnenbad leer je zwemmen. Naar een buitenbad ga je om te recreëren,” aldus Savelsbergh.

Ze vroeg zich af of de raadsleden wel beseffen welke waarde het buitenbad heeft voor de gebruikers. Ze schetste een beeld waarbij mensen als gevolg van bijvoorbeeld corona niet meer zo makkelijk op vakantie zullen gaan en een buitenbad dicht bij huis de komende jaren steeds belangrijker wordt.

Slecht onderhouden

Het buitenbad in Veghel is volgens haar slecht onderhouden en er wordt geen enkele reclame voor gemaakt. Toch komen er op zonnige dagen duizend mensen recreëren. Zelfs op regenachtige dagen komen er mensen baantjes trekken.

Savelsbergh verweet Laco slecht beleid. De actiegroep is in gesprek met mensen uit het onderwijs en het bedrijfsleven om te onderzoeken hoe het bad open kan blijven. “In een tijd waarin we spreken over gezondheidspreventie kunnen wij ons namelijk niet voorstellen dat je zo’n faciliteit gaat sluiten,” aldus Savelsbergh.

Bad wordt niet geruisloos gesloten

Ze deed een klemmend beroep op de raadsleden om achter de mensen te gaan staan die het bad willen behouden. “Ik kan u nu al verzekeren dat het buitenbad niet geruisloos zal worden gesloten,” hield zij de raadsleden voor.

Raadslid Laurens van Voorst (Hart) was onder de indruk van het betoog, maar hij hield Savelsbergh voor dat ze daarmee in de eerste plaats bij Laco moet zijn. De gemeenteraad beslist niks.

Wethouder Coby van der Pas zei dat Laco inderdaad zelf beslist of het ‘t verouderde bad wil opwaarderen. Laco kan altijd aan de gemeente om een extra bijdrage vragen. Dat speelt volgend jaar en die beslissing komt dan op het bord van de volgende gemeenteraad.

Het buitenbad in Veghel. Foto Google