Harts verkiezingsprogramma in gebarentaal landelijke primeur

MEIERIJSTAD - Hart is de eerste politieke partij in Nederland die haar programma voor de gemeenteraadsverkiezingen publiceert in gebarentaal. Het is te bekijken op het YouTube-kanaal van Hart en op de eigen website.

Eerder al verschenen een gesproken versie en eentje in zogeheten Klare Taal. In die laatste versie gaat het om een samenvatting, geschreven op een eenvoudig taalniveau. De versie in gebarentaal is daarop gebaseerd.

Inclusie

Eindredacteur en fractievoorzitter Laurens van Voorst zegt dat Hart twee redenen heeft voor al die extra inspanningen. ‘We willen met ons programma zo veel mogelijk mensen bereiken. De tweede reden is dat Hart zich sinds jaar en dag druk maakt om inclusie. Dat iedereen mee kan doen dus. We zetten ons daarom met succes in voor specifieke voorzieningen, zoals openbare toiletten die juist voor mensen met een beperking 24/7 toegankelijk zijn.’

Andere partijen gingen Hart al voor met een versie in gebarentaal, maar dat gebeurde niet eerder voor lokale verkiezingen. Campagneleider en gemeenteraadslid Mirjam van Esch: ‘Bij een speurtocht op internet vonden we voorbeelden van programma’s voor landelijke verkiezingen en hier en daar eentje voor die van Provinciale Staten. Voor zover bekend zijn we de eerste met een programma in gebarentaal voor lokale verkiezingen’.

Het verkiezingsprogramma in gebarentaal is vooral te danken aan Iris Wijnen. Zij is inwoonster van Meierijstad, doof en landelijk voorvechtster van de belangen van dove mensen. Iris is regelmatig spreekster op congressen en symposia. Ze gebaarde niet alleen het verkiezingsprogramma Van Betekenis, maar komt naar verwachting ook op de kandidatenlijst van Hart. Op haar advies is de versie in gebarentaal verdeeld in diverse korte filmpjes.