Hart wil sneller oplossing verkeersprobleem Mariaheide

MARIAHEIDE – Inwoners van Mariaheide moeten geduld hebben tot de situatie in de Pastoor van Haarenstraat wordt aangepast. Die aanpassing kost zeven ton en pas in 2023 worden daarvoor de eerste voorbereidingen getroffen, blijkt uit de vrijdag gepresenteerde kadernota. Tot groot ongenoegen van aanwonenden en de politieke partij Hart.

De Pastoor Van Haarenstraat is de doorgaande weg door het dorp. Voordat de A50 werd aangelegd was die weg berucht bij reizigers die van noord naar zuid of andersom reisden. Op die rit was Mariaheide een bottleneck.

Fietspad of voetpad

Groot was de vreugde in Mariaheide toen de verkeersstroom niet langer door het dorp ging. Desondanks is het nog steeds niet ideaal. De adviessnelheid op de weg is 30 kilometer per uur. Toch wordt er ook regelmatig 80 gereden.

Uit een brief die de uitbater van café D’n Brouwer heeft geschreven blijkt er een nog veel grotere ergernis. Het voetpad langs de weg lijkt op een fietspad. Fietsers en scooters razen dagelijks over het voetpad, soms met snelheden van zestig kilometer per uur en tegen het verkeer in. Volgens de briefschrijver zijn dat merendeels mensen van buiten Mariaheide.

“Kom zo snel mogelijk met een oplossing voor het te laat is en er iets gebeurt,” aldus de eigenaar van D’n Brouwer. Hij kan op steun rekenen van Hart. Die partij gaat de kwestie nog eens aankaarten.

Hitparade

Al in 2018 zette de gemeente op een rijtje wat er mis was op de Pastoor van Haarenstraat. Dat lijstje wijkt niet af van de problemen die de café-eigenaar drie jaar later nog steeds signaleert.

“Op basis van zo’n lijstje legt de Pastoor van Haarenstraat het af tegen diverse andere locaties in Meierijstad. Er gebeuren daar soms wel ongelukken met blikschade, maar er zijn heel veel straten en wegen die aantoonbaar gevaarlijker zijn. Maar doet die hitparade van gevaarlijke situaties er wel toe? Ja, want het is niet eerlijk dat de Pastoor van Haarenstraat eerder aan de beurt komt dan wegen die gevaarlijker zijn,” aldus Hart.

Pastoor van Haarenstraat - Google Maps