Hart wil replica van gestolen beeldengroep

(Door Jan de Vries)

VEGHEL – Ooit werd ik in een dorp waar ik als journalist werkte benaderd door een kunstenaar. Tijdens de verbouwing van het gemeentehuis was een kunstwerk van hem dat daar aan de muur hing, spoorloos verdwenen.

Geen ambtenaar die hem kon vertellen waar het was gebleven. Vermoedelijk gestolen, zeiden ze. Het bleef aan de kunstenaar knagen en na jaren trok hij bij de krant waar ik werkte aan de bel. Het kostte niet eens veel moeite om er achter de komen dat het schilderwerkje (gemaakt in de BKR-tijd toen elke kunstenaar en wie zichzelf zo noemde in het rond kwastte) in de diepste krochten van het gemeentehuis lag.

Spuuglelijk

Daar was het gedeponeerd door een ambtenaar die het spuuglelijk vond. Het werk werd aan de kunstenaar teruggegeven.
Tien jaar geleden werd een bronzen beeldengroep gestolen van de gemeentewerf in Veghel. Niemand weet waar het is gebleven, maar bronzen beelden worden meestal omgesmolten. Brons is kostbaar.

De politieke partij Hart heeft na jaren aan het gemeentebestuur gevraagd om een replica van die beeldenpartij te plaatsen op het Heilig Hartplein. Die groep heette Samenwerking en werd gemaakt door Jaak Kreijkamp (1916-1971).

Dol op kunst

“Het beeld was verzekerd tegen diefstal en dus is er vast geld uitgekeerd,” aldus Hart. De partij pleit er voor om van dat verzekeringsgeld een replica te maken.

“Hart is dol op kunst, maar belangrijker: dit beeld is in 1962 geschonken door de CHV en daarmee hoort het bij Veghel,” aldus de partij.

Nu nog een ambtenaar vinden die in de boeken het bedrag terug kan vinden dat eertijds door de verzekering is uitgekeerd.

Artikel in Veghelse Krant. Foto: website van Hart