Hart wil deltaplan voor jongeren na de coronatijd

MEIERIJSTAD – In de coronatijd gaat het vaak over het welzijn en de gezondheid van kwetsbare ouderen. De politieke partij Hart vindt dat terecht, maar wil voorkomen dat de problemen van jongeren ondergesneeuwd raken. Daarom dient de partij een voorstel in waarin ze de hele gemeenteraad oproept samen een deltaplan voor de jeugd in Meierijstad te maken.

Mirjam van Esch van Hart werkt ook als vrijwilliger bij Bij Jet in Schijndel. Dat is een organisatie die mensen die moeilijk aan een baan kunnen komen, begeleidt naar vrijwilligerswerk of vast werk. “Ik zie dat daar steeds vaker jongeren aankloppen die geen werk of geen stageplaats kunnen vinden. Jonge koks bijvoorbeeld van restaurants die gesloten zijn door de coronacrisis,” aldus Van Esch.

Depressief

Ze wordt ook steeds vaker geconfronteerd met jongeren die depressief zijn. Daarom gaat haar partij 9 februari een initiatiefvoorstel indienen om een extra kracht aan te trekken voor de afdeling jeugdzorg van de gemeente. Die moet als een vraagbaak en een wegwijzer optreden voor jongeren uit Meierijstad. Van Esch hoopt met het voorstel op steun van de hele gemeenteraad.

“Jongeren hebben veel last van de lockdown,” aldus Mirjam van Esch. “Als de wereld straks weer opengaat dan zullen bedrijven de draad weer oppakken, mensen gaan weer naar hun werk. Maar jongeren moeten maar zien dat ze aan de slag komen. We merken bij Bij Jet bijvoorbeeld hoe moeilijk ze het vinden digitaal te solliciteren. Daar maken wij ons zorgen over en daarom is het goed dat er ergens iemand is die ze kan helpen en die jongeren kan vertellen waar ze met hun problemen terecht kunnen.”

Angst en eenzaamheid

Hart wil dat kinderen en jongeren in Meierijstad weer perspectief krijgen op sociale contacten, ontplooiing, plezier, goed onderwijs en werk. In een toelichting op het voorstel schrijft de partij onder meer: “ Uit diverse rapportages en signalen blijkt volgens de partij dat het ontbreekt aan dit perspectief en dat dit leidt tot angst, eenzaamheid en depressie – en dat alles in een mate zoals we die sinds de Tweede Wereldoorlog in Nederland nog niet hebben gekend. De problemen zijn na de coronacrisis niet voorbij. De problemen die kinderen en jongeren nu ervaren leiden, aldus deskundigen, tot trauma’s die een hele generatie kan tekenen.”

Mirjam van Van Esch: ‘Het gaat niet alleen om kinderen die al in een moeilijke thuissituatie zaten en bij gemeente en hulpverleners bekend zijn. Minstens zo zorgelijk zijn de gevolgen voor kinderen en jongeren die niet bij die beroepskrachten in beeld zijn en eveneens kampen met angsten, depressieve gevoelens en onzekerheid. Oplossingen moeten niet alleen van de rijksoverheid komen, maar ook – en misschien wel vooral – van gemeenten. Die zijn immers verantwoordelijk voor jeugdhulp en jeugdzorg’.