Handen uit de mouwen voor de hopoogst

SCHIJNDEL - Traditioneel is eind augustus, begin september de tijd om hop te oogsten. Dat gebeurde vroeger zo en dat gebeurt nog steeds bij de Schaapskooi in Schijndel. Hop is een onmisbaar ingrediënt voor bier. Het houdt bier langer goed en geeft het zijn karakteristieke bittere smaak. Tegenwoordig wordt verreweg de meeste hop verbouwd in het buitenland, in Duitsland en in Tjechië. In Nederland was de verbouw van hop nagenoeg verdwenen.

Traditie
Maar de laatste 20 jaar wordt er weer hop verbouwd in Schijndel. Want de grond schijnt hier heel geschikt te zijn om de plant te laten groeien. Het is een traditie die onlosmakelijk verbonden is met het Meierijdorp Schijndel. Niet voor niets zijn er nog talrijke namen van clubs, cafés en straten vernoemd naar de hop.

Oogst
De strengen worden eerst geknipt en daarna van het veld naar de Vlaamsche schuur op de Schaapskooi gebracht. Daar wacht een groepje vrijwilligers die meehelpen om de hopbellen van de strengen te plukken, met de hand, zoals vroeger. En de vrijwilligers doen het graag, al jaren.

Vrijwilligers gezocht
En toch kan de De Schaapskooi deze dagen nog vrijwilligers gebruiken die een ochtend, een middag of een dagje mee willen helpen. Het werk is niet zwaar en met een tas koffie en een klets is de dag zo om. Wie mee wil helpen kan zich aanmelden via de Schaapskooi of door te bellen met Huub Lackamp (06-52308373) om te reserveren, want ook hier gelden de coronaregels natuurlijk.