Hamsteren voor de kerst

Schijndel – Karin Flislijn gaat nu al hamsteren voor de kerst. Zo hoopt ze 50 tot 100 mensen met een heel smalle beurs blij te maken met een kerstpakket. Via haar facebookpagina ‘Samen sterk voor Meierijstad’ helpt ze al meer dan een jaar mensen die net boven het minimuminkomen zitten.

Praktische hulp

“Mensen die beneden of op een minimum inkomen zitten, kunnen een beroep doen op de hulp van onder meer de voedsel- en kledingbank. Zij hebben ook recht op verschillende toeslagen. Dat is ook hard nodig. Maar als je net wat meer inkomen hebt, valt al deze steun weg. Je krijgt dan niks,” legt Karin uit. “Dat leidt soms tot schrijnende situaties, waarbij mensen soms niet eens meer geld hebben om eten te kopen. Uit eigen ervaring weet ik hoe dat is. In het verleden heb ik mezelf ook moeten afvragen hoe ik brood op de plank moest krijgen. Ik weet dat er heel veel mensen zijn die een praktische steuntje in de rug hard nodig hebben. Dat is mijn drijfveer en de gedachte achter ‘Samen sterk voor Meierijstad’.

Neem-en-geefkast

Toen de coronacrisis uitbrak heeft Karin een neem-en-geefkast gemaakt. Daarin staan gedoneerde levensmiddelen. Mensen die het hard nodig hebben, mogen die gratis meenemen. “Dat plan had ik al langer, maar door de coronacrisis is het versneld uitgevoerd,” vertelt Karin. “Ik merkte trouwens dat in coronatijd andere vragen kwamen. Zo hebben veel mensen paracetamol en vitamines gehamsterd. Daardoor was het soms moeilijk voor mensen om juist dit soort producten te kunnen kopen. Een oproep op onze facebookpagina helpt dan gelukkig altijd.” Dat is ook waar het Karin om gaat: kleinschalige en praktische hulp bieden.

Kasten opruimen

In december wil Karin graag mensen blij maken met een mooi kerstpakket. Daarom roept ze iedereen op om de voorraadkast eens op te ruimen. “Zeker aan het begin van de coronatijd hebben veel mensen gehamsterd. Als ze producten niet gebruiken, maken ze er ons er enorm blij mee. Ze realiseren zich vaak niet dat ze er andere mensen een groot plezier mee kunnen doen. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: mensen hoeven geen goede spullen weg te gooien. Alle houdbare levensmiddelen - zoals pasta, kruiden, conservenblikken, koffie en thee - zijn welkom. Maar ook verzorgingsproducten - zoals tandpasta, zeep en shampoo - kunnen we goed gebruiken. Onze groep van 12 vrijwilligers maakt er mooie pakketten van en regelt dat die op een goede plek terecht komen. Iedereen – ook de detailhandel - kan tot een week voor kerst spullen doneren.”

Gezond is duur

De kerspakkettenactie is een van de vele acties die ‘Samen sterker voor Meierijstad’ organiseert. Veel hulp wordt betaalt uit kleine donaties via tikkies. Daar is Karin heel blij mee. “Gezond is gewoon duur,” constateert ze droogjes. “Via facebook kunnen mensen contact opnemen om geld te doneren. Dat besteden we onder meer aan het kopen van groente en fruit. Mensen die het hard nodig hebben kunnen op een wekelijkse bestellijst aangeven wat ze voor een zacht prijsje willen kopen. En ik prijs me trouwens gelukkig met alle vrijwilligers die- net als ik – geheel belangeloos hun medemens willen helpen.”