Grote vaccinatielocatie aan de Amert in Veghel

Vaccinatie begint uiterlijk 11 januari

VEGHEL – Een voormalig distributiecentrum aan de Amert 605 in Veghel wordt één van de vaccinatielocaties in Noordoost-Brabant. GGD Hart voor Brabant heeft dat dinsdag bekend gemaakt. Het pand is eigendom van Bouwbedrijf Van de Ven.

Deze locatie voldoet aan de eisen van het RIVM, zoals brandveiligheid, ventilatie, rolstoeltoegankelijkheid, voldoende parkeergelegenheid en een goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Ook zijn er voldoende mogelijkheden voor opslag van vaccinatie materialen en persoonlijke beschermingsmiddelen en de distributie daarvan.

Geschikt om op te schalen

Therese Claassen waarnemend directeur publieke gezondheid van de GGD Hart voor Brabant: “Samen met de Veiligheidsregio en ambtenaren van de gemeente hebben we een bezichtiging gedaan. Het pand, dat eigendom is van Bouwbedrijf van de Ven, voldoet aan de eisen vanuit het RIVM. En is bovendien geschikt om op te schalen zodat in de loop van volgend jaar hier ook de grote groep 18 tot 60 jarigen, zonder medische indicatie, terecht kan voor het coronavaccin.”

Vaccinatiestrategie

De GGD streeft er naar uiterlijk 11 januari 2021 te beginnen van vaccineren met het vaccin van BioNTech/Pfizer. Na zorgmedewerkers volgen medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg. Ook zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer aangeboden.

Parallel aan het vaccineren van de genoemde zorgmedewerkers wordt ook zo snel als kan gestart met het inenten van bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze groepen krijgen in hun eigen woonomgeving een vaccin van Moderna aangeboden. Naar verwachting nemen EMA en de Europese Commissie medio januari verdere besluiten over toelating van het Moderna vaccin.

Na bovengenoemde groepen, volgen verderop in 2021 medische risicogroepen en ouderen en de rest van de bevolking. GGD Hart voor Brabant gaat voor deze laatste groep de grote logistieke operatie uitvoeren. Uitgaande van de totale groep 18-60 jarigen (die geen medische indicatie hebben) in regio Hart voor Brabant, bereiden we ons voor om 600.000 inwoners te vaccineren.

Medewerkers staan klaar

Vanaf 11 januari wordt er 7 dagen per week gevaccineerd. Therese Claassen: “Als GGD hebben we jarenlange ervaring met grote vaccinatieprogramma’s. We hebben begin januari voldoende mensen klaarstaan om de vaccinatie-operatie uit te voeren. Hiervoor zetten we onze eigen mensen in aangevuld met personeel van zorginstellingen en arbodiensten waarmee wij samenwerken. Ook gaan we gebruik maken van bestaande en nieuwe samenwerkingsverbanden met externe partijen die personeel kunnen leveren. Daarnaast staan onze professionals klaar om alle vragen te beantwoorden. Wij zorgen er voor dat iedereen die met vragen zit, straks de informatie krijgt die hij of zij nodig heeft. Want vaccineren is meer dan alleen een prik zetten.”

Foto Google