Grote brand verwoest monumentale Congregatiekapel in Veghel

Een felle uitslaande brand heeft in het eerste uur in de Nieuwjaarsnacht van 2023 de oude Congregatiekapel aan de Mr. van Coothstraat/De Hermey in Veghel volledig in de as gelegd. In het monumentale pand, ontworpen door architect Pierre Kuypers, was van 1980 tot 2018 een moskee gevestigd. De afgelopen jaren stond het gebouw leeg..

Geen gevaar voor Lambertuskerk
De brand ontstond rond 00.30 uur. De brandweer kwam met groot materieel ter plaatse en werd geassisteerd door brandweerkorpsen uit andere kernen van Meierijstad. Volgens de Veiligheidsregio Brabant Noord heeft men het monumentale pand gecontroleerd laten uitbranden. Tevens liet men weten dat door de gunstige windrichting de naastgelegen Sint Lambertuskerk geen gevaar heeft gelopen. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Tijdens de brand kwamen de bewoners van de 32 appartementen in de Mr. van Coothstraat en aangrenzende Molenbeemden zonder stroom te zitten. De storing was tegen de ochtend door Enexis hersteld.

In het radioprogramma de 55 Plusshow gaf Burgemeester Kees van Rooij zondagmiddag een reactie op de brand van de afgelopen nacht: Het interview is hier terug te luisteren:

Reactie burgemeester Van Rooij van Meierijstad