Grondlegger lokale partijpolitiek Schijndel Jo van Ballekom wordt 100

Familie begint wenskaartenactie

SCHIJNDEL – Jo van Ballekom wordt dinsdag 100 jaar. Van Ballekom is één van de grondleggers van de lokale partijpolitiek in Schijndel. Van Ballekom woont in een verzorgingshuis in Heeswijk, waardoor hij geïsoleerd is. Zijn familie roept iedereen op hem een verjaardagskaart te sturen.

Jo van Ballekom kwam in 1948 in de gemeenteraad van Schijndel, namens de Werknemerspartij. De oorlog was net voorbij. “Er was een groot besef dat werkgevers en werknemers samen de schouders onder de wederopbouw van ons land moesten zetten”. Dat zei Van Ballekom tien jaar geleden toen hij met partijgenoten terugblikte op zijn politieke loopbaan.

Samen
Van dat gesprek zijn filmopnamen gemaakt, die wij hierbij insluiten. We zien en horen Van Ballekom als een lokale staatsman, die niet alleen anekdotes vertelt over de politiek van zestig jaar terug, maar die ook dingen zegt die nu de leidraad zijn van het huidige college van burgemeester en wethouders. Dat college heeft het woord “samen” tot een handelsmerk gemaakt. Van Ballekom vertelde tien jaar geleden dat dat precies is wat volgens hem de politiek maakt. Samen de schouders er onder. Profetische woorden in een tijd dat corona nog niet bestond.

Geen liefde
De Werknemerspartij ging later over in Algemeen Belang Schijndel en werd vervolgens Dorp-ABS. Na de fusie van Schijndel met Sint-Oedenrode en Veghel ontstond Team Meierijstad. Dat was een samenraapsel van lokale partijen uit de oude gemeenten.

LEES OOK: Naam Team Meierijstad verdwijnt; fractie gaat als twee partijen verder

Die samenwerking was nou net niet wat Van Ballekom moet hebben bedoeld. Er was sprake van een verstandshuwelijk zonder liefde en dat bleek onvoldoende om samen verder te gaan. Uiteindelijk kwamen daar de partijen Lokaal Meierijstad en HIER uit voort. HIER wordt gezien als de voortzetting van wat ooit begon als de Werknemerspartij. Met die laatste ontwikkelingen heeft Van Ballekom geen bemoeienis meer gehad. Toen was hij al in ruste na lange een politieke loopbaan.

Dinsdag wordt Jo van Ballekom dus honderd. Wie hem daarmee wil feliciteren kan hem een kaartje sturen. Het adres is: De Bongerd, Zijlstraat 1 K1325, 5473CJ Heeswijk.

LEES OOK: Team Meierijstad: huwelijkspartners die tevergeefs op liefde hoopten