Grondeigenaren Schijndel voelen zich overvallen door bouwvisie gemeente

MEIERIJSTAD – “Bouwsteen voor Schijndel”. Sinds twee weken ligt het rapport op tafel. Er staan locaties in waar in de dorpskern van Schijndel huizen gebouwd kunnen worden. De fraaie foto’s en gedetailleerde kaarten maken het bijna tot een glossy. Nu dringt zich de vraag op wat de plannen waard zijn. Eén ding is wel duidelijk. De grondeigenaren weten namelijk van niks. Sommigen zetten de hakken al in het zand. De kans dat de woningnood in Schijndel snel zal zijn opgelost lijkt heel klein.

Als je de locaties in ogenschouw neemt, is de eerste gedachte: mooi, plek genoeg om snel tientallen huizen te bouwen in een dorp waar de woningnood is. .Maar zo is simpel is het niet. De eerste barsten in het plan vertonen zich al. De politieke partij Hart, geboren en getogen in Schijndel, maakt gehakt van het plan. Dat hoort bij een partij die het college van burgemeester en wethouders kritisch volgt. Maar inmiddels roeren ook grondeigenaren zich. Ze weten van niks, voelen zich overvallen en zijn helemaal niet van plan hun grond af te staan. Dat is een grotere uitdaging voor de gemeente.

Blik op de toekomst
Burgemeester en wethouders ontkennen niet dat er nog een hele lange weg te gaan is. Desgevraagd laat het college nog maar eens weten dat het gaat om een visie. “Zoals de naam al zegt gaat het om een visie, een blik op de toekomst”, aldus de gemeente in de reactie op de kritiek.

Die visie is gebaseerd op plekken waar woningbouw “voorstelbaar zou zijn”. Belangrijk daarbij is behoud van de bestaande structuur van Schijndel en die is vooral groen en dorps.

Eigendomsrecht is sterk
Omdat de gemeente geen actieve grondpolitiek voert, ambtenaren gaan niet op pad om grond te kopen, is er geen overleg geweest met de eigenaren van de grond die in “Bouwsteen voor Schijndel” wordt genoemd. “Het eigendomsrecht is een sterk recht. Het recht om de gronden (. . .) te (laten) ontwikkelen is geheel aan de eigenaren”, aldus de gemeente op vragen van Omroep Meierij.

Voor Hart was dit reden om “Bouwsteen voor Schijndel” om te dopen tot “Fopspeen voor Schijndel”. Het college heeft maar wat uit de duim gezogen, aldus Hart.

Een aantal eigenaren van gronden heeft zich inmiddels per brief bij de gemeente gemeld. De grond achter tankstation Tinq is bijvoorbeeld niet beschikbaar.

Verwarring
Uit de brief blijkt dat de gemeente er nog een harde dobber aan gaat krijgen om de bouwplannen te realiseren. De briefschrijvers uit de Hoofdstraat benadrukken dat zij noch hun huurders op de hoogte zijn van het feit dat hun terrein op de nominatie staat volgebouwd te worden met huizen. Nu is er volgens de briefschrijvers verwarring.

Daar komt nog bij dat in het rapport “Bouwsteen voor Schijndel” over het bedoelde terrein wordt geschreven dat het nu vooral een opslagterrein is. Volgens de gemeente is dat “laagwaardige terreingebruik niet gewenst binnen de dorpskern”. “Het doet ook onze huurders tekort om het gebruik als minderwaardige opslag te benoemen. Het perceel is geen voormalig agrarisch terrein en word slechts gedeeltelijk als opslag gebruikt. Er zijn hier dagelijks meerdere fte's werkzaam die voor hun gezinnen hier een boterham verdienen”, aldus de briefschrijvers uit de Hoofdstraat.

Ze denken er niet over hun terrein af te staan voor woningbouw. “Het perceel is op korte of middellange termijn niet beschikbaar voor woningbouw”, staat in de brief.