‘Groene’ warmte-accu houdt toekomstige B&B warm

SINT-OEDENRODE – “Zet ‘m maar bij ons neer.” Dat was wat Eric van den Hurk zei tegen Cees van Nimwegen toen ze elkaar twee jaar geleden op een terras in Best spraken over de ‘CESAR warmte-accu’ die door laatstgenoemde ontwikkeld werd. Nu deze gebouwd is, is het tijd om er maximaal gebruik van te maken.
Over een tijdje zal deze zandheuvel zijn opgebloeid tot een kleurrijke terp.
Fotograaf: Jeanne Wouters

Op het erf van de familie op de Liempdseweg valt direct de terp die er ligt op. In deze terp is de warmte-accu te vinden. “We wilden dat het systeem in het landschap op zou gaan. Door het maken van een terp, waarop later nog gras zal gaan groeien, zal dat uiteindelijk gebeuren”, verklaart Van den Hurk, die hierbij samenwerkte met Stichting Het Roois Landschap. “Wanneer de schuur hiernaast is afgebroken, kunnen we de terp afmaken.”

De bedenker van deze warmte-accu is de Bestse Cees van Nimwegen. Hij kwam in contact met Van den Hurk en samen spraken ze over de uitvinding die hij gedaan had. Van Nimwegen kende echter problemen met het binnenkrijgen van vergunningen om het systeem ergens te plaatsen. In die zin werd Van den Hurk de rots in de branding toen de mannen met elkaar in zee gingen. Nadat de bouw begon, duurde het een half jaar voordat het volledige systeem gebouwd was.

Werking
De warmte-accu bij Van den Hurk werkt met zonnepanelen. De energie die hieruit ontrokken wordt komt terecht in roestvrijstalen buizen. Deze buizen stralen vervolgens hun warmte uit aan de accu, een verzameling van modules gemaakt van een speciale betonsoort (deels beton en deels opslagmateriaal als bijvoorbeeld basalt of staalslak). Deze warmte wordt opgeslagen in de accu en uitgegeven aan de aangesloten huizen. Hierdoor hoeft overtollig opgewekte zonne-energie niet opgeslagen te worden op het elektriciteitsnet, maar kan het gebruikt worden wanneer er minder opgewekt wordt (zoals de winter).

Eenzelfde systeem is ook gebouwd in het Ecodorp in Boekel. Hier worden 36 woningen, een buurthuis, een werkplaats en een kennis- en educatiecentrum voorzien van CO2-vrije warmte. Van den Hurk gelooft dat een systeem als deze de toekomst heeft: “Je kan deze warmte-accu’s bijvoorbeeld bouwen in koeienstallen en hele buurten erop aansluiten.” Eerder kwam wethouder Menno Roozendaal een kijkje nemen. "We zijn enthousiast over de verschillende manieren hoe bedrijven en inwoners naar oplossingen zoeken als alternatieven voor aardgas. Als gemeente zijn we op dit moment bezig om te kijken welke alternatieven voor onze gemeente geschikt zijn en op welke schaal we deze in kunnen zetten."

Bed en Breakfast
De warmte van de accu gaat gebruikt worden door de woning van de familie en een nog te bouwen B&B op het erf. De B&B zal gerund worden door Marlieke van den Hurk en Tomek Bodek. “De bouw begint komende week en is volgens planning over ongeveer een jaar klaar.” Op dit moment staat er nog het geraamte van een oude koeienstal, maar deze zal plaats maken voor 18 appartementen. “De Bed en Breakfast zal volledig klimaatneutraal verwarmd worden”, aldus Van den Hurk.