Groene Hart gooit plannen van waterschap voor ‘Beekdal Rooi’ liefst in prullenbak

De beeksche waterloop
Fotograaf: Arno Braam

DEN HAAG/SINT-OEDENRODE - Waterschap De Dommel hoopt het beekdal van de Dommel in Sint-Oedenrode snel aan te pakken. Maar dan moet de Raad van State het licht wel op groen zetten.

Bij de hoogste bestuursrechter bleek vrijdag dat de Brabantse Natuurvereniging Het Groene Hart zich fel verzet tegen het projectplan en het bestemmingsplan voor ‘Sportpark De Neul’ van de gemeente Meierijstad die met de plannen voor het beekdal van het waterschap samenhangen. '

Overlast aanpakken'
De bedoeling van waterschap De Dommel is om de wateroverlast in de kern aan te pakken. Het komt erop neer dat volgens het plan een winterbedding langs de Dommel wordt gegraven van 25 meter breed over een lengte van 1,4 kilometer. Als er flinke buien vallen of er
komt nattigheid ergens anders vandaan kan de beek overstromen zonder dat de bewoners in het dorp daar dan last van hebben.

Volgens het waterschap komt er door het plan 3,5 hectare nieuwe natuur bij. De loop van de Dommel wordt smaller gemaakt om zo een meer slingerende stroom te krijgen.

Sportpark De Neul
Bij sportpark De Neul ligt de beek tegen een stevige kade van grond. Die moet verdwijnen om zo het water extra ruimte te geven. Twee voetbalvelden moeten daarvoor een slag draaien. In het verlengde van de velden komt er een nieuw parkeerterrein.

‘’Het ziet er allemaal doordacht uit’’, aldus staatsraad Dana Baldinger. Zij moet als enkelvoudige rechter het project beoordelen.

Adriaan van Abeelen van Het Groene Hart liet tijdens de zitting geen spaan heel van de overheidsplannen. Volgens de voorman helpt het waterschap straks 3,5 hectare authentieke beekdalgrond om zeep.

'Destructief'
‘’Een destructief plan dus’’, vindt hij. Volgens Van Abeelen belemmeren de werkzaamheden
als ze zijn uitgevoerd het herstel van de beek in zijn authentieke vorm. Hij vindt dat waterschap en gemeente verzuimd hebben om de potentiële natuurwaarden van het gebied te onderzoeken. ‘’Wie legt er nou nog een parkeerterrein aan in een beekdal? Dat is toch niet meer van deze tijd’’, zei hij.

Gepikeerde reactie
Het lokte een gepikeerde reactie uit van de kant van het waterschap. ‘’Het Groene Hart komt alleen maar met een stelling. Wij hebben onderzoeksrapporten maar men zet daar geen tegenrapport tegenover’’, aldus een woordvoerster. ‘’Dat is niet onze taak”, aldus van Abeelen. ,,De rechter moet aan waarheidsvinding doen. Je kunt niet van een kleine organisatie als de onze verwachten dat wij kostbare tegenadviezen gaan inwinnen.”

Voor de werkzaamheden is het niet alleen nodig dat de plannen bij de rechter erdoor komen. Er zijn ook nog vergunningen nodig. De uitspraak volgt over enkele weken.