Groen-grijs Rooi trots op team VIRTUe

SINT – OEDENRODE - Team VIRTUe van TU Eindhoven, behaalde afgelopen weekend in Duitsland de tweede plek tijdens de Solar Decathlon Europe. Dat is een internationale competitie waarbij studenten van over de hele wereld op zoek gaan naar duurzame manieren van wonen. Het burger-initiatief Groen-grijs Rooi volgt de prestaties van team VIRTUe op de voet en is trots op het resultaat.

De bedoeling is dat er in Sint-Oedenrode een bijzonder woonproject komt van 30 woningen waar jongeren en ouderen gezamenlijk een duurzame leefomgeving met elkaar gaan vormen. Groen-grijs Rooi is daar sinds begin 2021 mee bezig.
VIRTUe bouwde voor de competitie een zelfontworpen concept genaamd ripple. “Met de lessen en ervaringen van ripple wordt de uitdaging aangegaan om tot een nog beter resultaat te komen. Het biedt antwoord op zowel sociale vraagstukken, de wooncrisis, als de klimaatcrisis. We kunnen niet wachten om ermee te beginnen,” schrijft Groen-grijs Rooi in een persbericht.

Filosofie Groen-grijs Rooi

Het concept Ripple bestaat uit een zelfvoorzienende en duurzame woning, en een coaching app die mensen op een speelse manier aanspoort om zuiniger te leven. Dat past precies bij de intenties van Groen-grijs Rooi. De filosofie achter ripple sluit aan op de filosofie van Groen-grijs Rooi. Ripple vermindert de impact van bewoners op het milieu. Het ontwerp moedigt mensen aan om geleidelijk aan verantwoordelijker te leven. Op die manier kunnen ze er een gewoonte van maken om minder energie, water en grondstoffen te verbruiken.

Samen doen

“We willen sociaal én duurzaam zijn”, geeft initiatiefnemer Mieke van Lankveld van Groen-grijs Rooi aan. “We willen een groene woonomgeving creëren en milieuvriendelijk leven voor iedereen toegankelijk maken. Groen-grijs Rooi acht het niet langer verantwoord om maatschappelijke vraagstukken los van elkaar te benaderen. Daarom berust onze ideologie op vier pijlers: saamhorigheid, zorg, ecologie en duurzaamheid. Door acties en doelen te delen met buren, inspireren mensen elkaar om sociale initiatieven op te zetten, die samen een grotere impact hebben”, aldus Mieke: “Als we het samen doen, kunnen we echt een verschil maken op diverse vlakken.”
Team VIRTUe heeft niet alleen een duurzaam concept ontworpen, maar ook aan de eindgebruiker gedacht. Het team heeft technologieën en bouwkenmerken geïntegreerd die duurzaam leven eenvoudig en leuk maken, zonder afbreuk te doen aan comfort of prijs.