Green Friday als tegenhanger van Black Friday

Vermindering CO2 uitstoot voor Meierijstad gelijk aan 150.000 bomen

SCHIJNDEL – Bij kringloopwinkel Het Goed in Schijndel was het vandaag Green Friday. Dit is bedoeld als tegenhanger van Black Friday. Deze laatste is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Het wordt daar gezien als de start van de inkopen voor de feestdagen. Het Goed pleit voor meer hergebruik van spullen om verspilling en daarmee CO2 uitstoot tegen te gaan.

Overconsumptie
Volgens bedrijfsleider Ad Vogels van Het Goed zorgt Black Friday in Nederland voor een overconsumptie. Mensen kopen wellicht overbodige spullen wat weer tot verspilling leidt. Daarom heeft Het Goed als tegenhanger Green Friday in het leven geroepen. Vogels: “Wij hopen dat mensen op Black Friday iets kopen dat tweedehands is. Daarmee bereik je levensduurverlenging waarmee uiteindelijk minder grondstoffen worden gebruikt. Nieuwe producten maken is nog steeds de grootste vervuiler op onze wereldbol.”

Vermindering CO-2 uitstoot
Green Friday moet je een goed gevoel geven. Het Goed stelt dat de verkoop van hergebruikte spullen dit jaar al goed zijn voor een besparing van 1,1 miljoen aan CO2 uitstoot. Vogels: “Dit is volgens mij voor Meierijstad een mooie boodschap. We hebben vanochtend aan wethouder Van Rooijen een mooie cheque mogen overhandigen met daarop de tot nu bereikte CO2 uitstoot. Voor Meierijstad betekend dit ruim 150.000 bomen en dat is gelijk aan een bos ter grootte van 605 voetbalvelden. Het mooie is dat dit vooral door de inwoners zelf is gerealiseerd. ”

Overhandiging CO2 cheque